Vés al contingut
Catalunya Religió

El cap del dicasteri de la cultura vaticana considera que la seva visita a Barcelona “és una molt bona ocasió per a conèixer de prop la realitat catalana”.

(Marta Nin – CR) La propera visita a Barcelona del President del Pontifici Consell de la Cultura, Gianfranco Ravasi, no s’inclou només en el marc de la clausura de l’aniversari de la Fundació Joan Maragall, sinó també en el procés de consagració del Temple de la Sagrada Família, que tindrà lloc aquest any en una data encara no establerta oficialment. Així ho ha explicat a Catalunyareligió.cat el President del Pontifici Consell de la Cultura pocs dies abans de viatjar a la capital catalana, on serà acollit pel cardenal Lluís Martínez Sistach, molt apreciat per Ravasi.

El cap del dicasteri de la cultura vaticana no ha estat mai a Barcelona, per això, “aquesta és una molt bona ocasió per a conèixer de prop la realitat catalana”. A nivell teològic, considera que és una “realitat molt viva i significativa” ja que “els catalans, per a la teologia, són molt originals i creatius”. En aquest sentit, valora molt la trobada que tindrà amb el cos docent de la Facultat de Teologia de Catalunya. Amb els teòlegs catalans parlarà de la relació entre fe i ciència -una relació que per a Ravasi ara “és més oberta i respectuosa”-, i també de la necessitat que “la teologia torni a reflexionar sobre la funció del coneixement estètic”. Un altre aspecte que vol tractar amb els teòlegs catalans és la “urgència de restablir el diàleg amb els no creients del món d’avui”. Això també és una prioritat per a Benet XVI, afirma Ravasi, i és en aquest sentit que des del Pontifici Consell de la Cultura es vol crear un Centre d’Estudis anomenat “Atri dels Gentils”. En el diàleg amb els allunyats i els no creients Ravasi considera indispensabile trobar un llenguatge adient: “cal conservar i tenir cura del missatge però hem d’expressar-lo amb creativitat, lluny dels motlles tradicionals”.

L’acte públic més notable per a Ravasi serà la conferència que pronunciarà a la Pedrera el dia 20 de gener i que tractarà de “la Bília com a gran codi de la cultura occidental”. El cap del dicasteri de la cultura vaticana ha anticipat a Catalunyareligió.cat alguna de les idees clau. Ravasi considera que, al llarg dels segles la Paraula de Déu, ha anat lligada a l’expressió cultural d’Occident, però que aquesta expressió artística i cultural també “poden deformar i degenerar la Paraula – com en el cas d’alguns intel·lectuals i artistes contemporanis-; tot i així, aquest fet demostra que ningú no pot prescindir de la Paraula, fins i tot quan l’artista o l’intel·lectual volen combatre-la”.

L’agenda de Monsenyor Ravasi a Barcelona és força apretada. En un principi el viatge havia de ser de 3 dies però Benet XVI va convocar els caps de dicasteri per a divendres dia 22 de gener i la visita s’ha hagut d’escurçar. El “ministre de cultura” del Papa també té prevista una trobada amb el President de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i el Conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.