Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Laura Mor -CR) Els promotors de l'Any Raimon Panikkar volen portar el pensament d'aquest teòleg i filòsof català a les escoles i els instituts. Per això el Departament d'Ensenyament organitza la Jornada de commemoració del centenari de naixement de Raimon Panikkar per al professorat de primària, secundària i batxillerat. Tindrà lloc el matí de divendres 26 d'octubre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i ja es pot formalitzar la inscripció.

La jornada oferirà recursos per conèixer i aprofundir en la seva figura. L'organització busca fomentar el pensament crític i d'incidir en temes panikkarians claus, com són el diàleg intercultural, la importància de la diversitat cultural i la força de la llengua. El programa inclou una conferència de Jordi Pigem i Agustí Pániker, i també un espai per presentar experiències de centres educatius en relació a la interculturalitat, la diversitat lingüística de l’alumnat i el reconeixement de les llengües d’origen. En acabar el matí, a l'espai Avinyó, s'oferirà una visita guiada a l’exposició 'Raimon Panikkar. Viure l’aventura intercultural', a càrrec de Jordi Pigem, que n'és el comissari.

"En Panikkar hi ha una passió per integrar un món cada vegada més fragmentat i per fer ponts entre ciència i espiritualitat i entre les diverses cultures", explica Jordi Pigem. Aquest filòsof va ser-ne secretari personal durant dos anys a Tavertet, i va escriure una tesi doctoral sobre el pensament de Panikkar, premiat per l'Institut d'Estudis Catalans.

Obert a l'hinduisme, el budisme i la secularitat

Com explica Pigem, "és a l'Índia on Panikkar es transforma en un filòsof intercultural i qüestiona el colonialisme cultural d'occident". Raimon Panikkar neix a Barcelona l'any 1918. Fill de pare indi hindú i de mare catalana catòlica, estudia als jesuïtes i viu un temps a Alemanya. Sacerdot cristià, entra a l'Opus Dei i l'envien a Madrid, a Salamanca, a Roma i finalment a la Índia.

Allà deixa la prelatura i passa a ser un sacerdot incardinat a la diocesi de Vanarasi (Benarès), on aprofundeix en l'hinduisme i el budisme, i busca connexions d'aquestes tradicions religioses amb el cristianisme. Doctor en filosofia, en química i en teologia. A Tavertet es retira com a catedràtic emèrit de la Universitat de Califòrnia, des d'on continuarà escrivint i revisant les seves obres.

L'Any Raimon Panikkar és una oportunitat també per fer arribar el llegat d'aquest pensador català a les noves generacions. I difondre, entre d'altres qüestions, la seva consciència sobre els reptes del món contemporani i la necessitat de transformació personal i col·lectiva.