Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Ajuntament de Barcelona) L’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona organitza la jornada "Llibertat religiosa a Barcelona: estat de la qüestió" dimarts, 4 de febrer, a l’Espai Jove La Fontana de 9.30 a 14.30 hores. L’objectiu és fer un balanç de l'estat del dret a la llibertat religiosa a la ciutat, partint dels acords del 1992 i de la resta del marc legal, i recollir les aportacions de les comunitats i les entitats religioses i espirituals de la ciutat que hi participaran.

La garantia i el respecte al dret a la llibertat religiosa i de consciencia és un dret fonamental i, com a tal, és també funció i responsabilitat de l’Administració vetllar pel seu compliment efectiu. L’objectiu de la jornada és recollir les bones pràctiques i les mancances que hi ha a la nostra ciutat en matèria de l’exercici de la llibertat religiosa i de culte, i valorar l’estat de la qüestió per treballar-hi durant el mandat polític vigent de l’Ajuntament de Barcelona.

Obrirà la jornada i donarà la benvinguda el sisè tinent d’alcaldia, Joan Subirats, i la jornada tindrà dues parts dirigides per Clara Fons Duocastella, sociòloga, directora de la revista "Dialogal" i cap de programes d’AUDIR.

Una primera part en què es faran dues conferències:

  • "Reconocimiento jurídico internacional de la libertad religiosa y su aplicación en el Estado español", a càrrec de Juan José Tamayo: teòleg, director de la Càtedra de Teología y Ciencias de las Religiones Ignacio Ellacuría de la Universitat Carles III de Madrid, membre del Comitè Internacional del Fòrum Mundial de Teologia i Alliberament, i autor de més de seixanta llibres, l’últim titulat "Hermano islam" (editoral Trotta).
  • "La gestió de la diversitat religiosa a l’àmbit local: marc jurídic i polítiques públiques", a càrrec de Maria del Mar Griera: sociòloga, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i directora del grup de recerca ISOR – Investigacions en Sociologia de la Religió, i que agafarà el relleu el 2016 al professor Joan Estruch. És una de les principals investigadores sobre la pluralitat religiosa a Catalunya, especialitzada en el camp de la sociologia de la religió, la diversitat religiosa i les noves formes d’espiritualitat.

Després d’una pausa, s’han programat quatre taules de treball simultànies dedicades a fer balanç de quatre àmbits en els quals intervé l’aplicació del dret a la llibertat religiosa: la transmissió i l’ensenyament de la fe, les pràctiques de culte col·lectives, l’observança de preceptes religiosos en entorns laics i la religió a través dels mitjans de comunicació. En les taules de treball participaran diverses comunitats i entitats religioses de Barcelona perquè expliquin i valorin la situació en què es troba el compliment l’exercici de la llibertat religiosa i de culte.

Aquestes taules han d’esdevenir un espai de debat i diàleg per donar veu a la pluralitat religiosa i de consciència de Barcelona. Les conduiran personalitats amb un recorregut acadèmic en el camp sociològic i antropològic d’estudi de la religió: Maria del Mar Griera, Gloria García-Romeral, Alberto López Bargados i Míriam Díez Bosch. Díez moderarà la taula rodona "La religió a través dels mtjans de comunicació" on hi participarà Jordi Llisterri, director de Catalunya Religió. Al final de la jornada, exposaran les conclusions de les quatre taules, en què participants, fila zero i públic hauran intercanviat impressions.

Finalment, tancarà l’acte Khalid Ghali Bada, actual comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta jornada té un aforament limitat i cal fer inscripció prèvia.