Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) A Catalunya moren anualment més de seixanta mil persones i, d'aquestes, més de vint mil necessiten cures pal·liatives. Això suposa l'existència de més de trenta mil cuidadors amb diferents nivells d'implicació i dedicació que necessiten acompanyament i recolzament. Sovint aquests cuidadors no són professionals sinó familiars o voluntaris, en molts casos. Qui té cura d'ells que alhora cuiden persones que es troben al final de la vida?

La Fundació "la Caixa" ha presentat aquest dijous el balanç del primer any de l'Escola de Cuidadors, un espai pioner a Catalunya en l'acolliment de familiars cuidadors i voluntaris, i per on han passat més de mil persones en un any.

Una Escola de Cuidadors que va néixer ara fa un any a partir de veure "la dificultat que hi ha per atendre un malalt al final de la vida i atendre'l bé", ha remarcat Gustavo Levit, director de l'Escola de Cuidadors. "No es pot cuidar ningú correctament si no es cuida primer un mateix", ha puntualitzat.

L'Escola s'emmarca dins el Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de "la Caixa", un programa que va néixer fa deu anys, "que no s'ha quedat quiet", ha explicat Marc Simón, subdirector general de la Fundació "la Caixa", i que "ha mirat de respondre sempre a noves necessitats". Una necessitat, la de tenir cura al final de la vida, que segons Simón "afecta a molta gent", i que respon al lema de la Fundació de "viure bé fins al final".

I tot i que la societat en què vivim és cada cop més envellida i en un futur necessitarà de més suport en les malalties que vagin sorgint, encara avui dia la malaltia i els malalts són deixats de banda. "Fa por la malaltia, la mort", ha reconegut Levit, i és que la malaltia i haver de tenir cura d'algú "et canvia la vida, ho canvia tot".

És el cas de la Leonor García, cuidadora familiar formada a l'escola, i que té cura de la seva mare de 91 anys i amb una malaltia de demència vascular. Es va trobar desbordada, reconeix, no sabia què fer ni com fer-ho, "necessitava ajuda", jo estava malalta. I aquí va aparèixer l'Escola de Cuidadors de "la Caixa". L'espai ofereix una sèrie de sis tallers, gratuïts, de dues hores de durada, i en grups d'unes deu persones aproximadament.

Els tallers s'estructuren al voltant de tres àrees: saber, ser i fer, i responen a temàtiques diverses com confort emocional, confort físic, cuidar-se per cuidar, bon tracte, art-teràpia, parlem sobre el dol, així com altres sessions complementàries com nutrició i alimentació, persona i demència o taller de ioga.

Un itinerari formatiu que en un any ja ha arribat a 1.105 cuidadors familiars i voluntaris i que tant s'imparteix en l'Escola de Cuidadors com en centres hospitalaris i institucions de salut. Persones cuidadores que solen tenir més de 65 anys, el 85% són dones, i sovint són filles o esposes de malalts. "Hem vist la necessitat d'anar nosaltres cap al necessitat i no fer que vinguin", ha explicat Levit. Cada persona interessada es pot inscriure al cicle complet d'activitats formatives o només a un taller en funció del seu interès o disponibilitat.

Ara, després d'un any de funcionament, "la Caixa" aspira a estendre la iniciativa a altres comunitats de l'Estat Espanyol. "Segurament començarem en llocs on ja tenim centres i espais Caixa", ha afirmat Marc Simón. De fet el Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades ja compta amb 42 equips d'atenció psicosocial per tot el territori i arriba a 128 hospitals espanyols.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.