Vés al contingut
Catalunya Religió

(DGAR) Ramadà és el nom del novè mes del calendari lunar islàmic. Comença amb l’aparició de la lluna creixent després de la lluna nova. Cada any, l’inici dels mesos lunars retrocedeix aproximadament uns deu dies respecte al calendari solar, per això el Ramadà va rotant per totes les estacions de l’any. En ser un calendari de la lluna, mai se sap amb certesa fins pocs dies abans quin dia comença; en tot cas sembla que enguany serà des del 13 d’abril al 12 de maig.

Durant el mes de ramadà, un període sagrat pels musulmans, el profeta Muhàmmad va rebre la primera revelació i és durant aquest mes que va néixer l’islam. Els musulmans compleixen el quart pilar de l’islam, amb el dejuni voluntari. L’han de fer les persones adultes i en bon estat de salut. Fan el dejuni d’aliments i líquids i s’abstenen de fumar i de mantenir relacions sexuals durant les jornades diürnes. Així aconsegueixen una aproximació a Déu, purifiquen el cos d’agents externs i recorden la sort que tenen. Presten ajuda als necessitats i als qui no tenen tanta sort.

Els musulmans es lleven abans de la sortida del sol per prendre l’esmorzar (suhûr) i fan el trencament del dejuni diari (iftâr) després de la posta de sol. És una prova de compromís de la fe individual, però també en una forma de reforçar els lligams entre els membres d’aquesta comunitat. Durant les nits, una vegada s’ha fet el primer menjar del dia, les mesquites de Catalunya s’omplen de fidels per tal de pregar i recitar plegats el text de l’Alcorà (tarâwih), que s'ha de completar per parts durant tot el mes. És un període d’efervescència familiar i comunitària.

Laylat al-Qadr

La nit del 27 al 28 del mes de ramadà se celebra la nit del destí o del poder (Laylat al-Qadr), que commemora l’inici de la revelació de l’Alcorà a Muhàmmad. Els musulmans més pietosos acostumen a passar la nit pregant atesa la rellevància d’aquesta data. Es calcula que serà la nit del 8 de maig

Aïdu l-fitr

El mes de Ramadà finalitza amb l’anomenada festa petita, que s’inicia amb una oració comunitària a primera hora del matí, que obre la jornada festiva on ja no es fa el dejuni. La trobada i pregària d’aquell dia al matí és la més multitudinària. En aquesta jornada també s’acostuma a fer la contribució solidària que s’estableix per atendre els membres més necessitats de la comunitat (zakat). Es calcula que aquest any l'Aïdu l-fitr se celebrarà el 12 de maig.

Els horaris del Ramadà

Durant aquest mes, es van adaptant diàriament els horaris de la primera pregària del dia (fajr) i la última (isha) d'acord amb la sortida i posta del sol. Aquests horaris varien segons les latituds de les poblacions, tot i que la diferència en el cas de Catalunya és de minuts.

El primer dia, l'oració de l’isha comença a les a les 22.00 hores. Les pregàries de les tarâwih (pregàries nocturnes d'aproximadament una hora) comencen just després de finalitzar l’oració de l’isha, a les 22.15 hores. L’oració del fajr, la primera del matí, és a les 5.35 hores el primer dia del Ramadà. El darrer dia del Ramadà l’oració de l’isha es calcula que serà a les 22.46 hores i la del fajr serà a les 4.42 hores de la matinada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.