Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) L’escola concertada escolaritza un 32% dels alumnes de Catalunya i rep un 21% del pressupost del Departament d’Educació de la Generalitat. Aquesta és una de les dades que destaca una nova campanya informativa conjunta de les escoles concertades que inclou el suport de la Fundació d’Escoles Cristianes de Catalunya.

L’acció es realitza en un moment en què s’anuncia que el curs vinent almenys cinc escoles cristianes passaran a ser escoles de titularitat pública, perdent el seu caràcter propi. El motiu de fons és que amb el sistema de finançament actual les escoles concertades, tot i formar part del servei públic d’educació, són inviables econòmicament. Quan arriben a una situació econòmica insostenible, o tanquen o passen a dependre de la Generalitat. Aquesta situació històrica s’ha agreujat amb la davallada demogràfica i amb la crisi postpandèmia. És el que ha passat amb dues escoles diocesanes de Navàs i amb tres escoles de la Fundació Vicenciana. Una altra escola de la Fundació Vicenciana tancarà l’any vinent.

El 35% dels costos els han de pagar les famílies

L’escola concertada s’exposa en un gràfic les dades numèriques referents al cost i cobertura de finançament dels llocs escolars i es compara amb el que representa el sector en el conjunt del sistema educatiu català. També s’expliquen les diverses despeses dels centres escolars que teòricament estan cobertes pel concert educatiu i que s’haurien cobrir per l’administració per garantir la gratuïtat de l’escolarització.

Les dades mostren que les famílies que opten per l’escola concertada han de cobrir un 35% dels costos. El finançament públic no arriba per pagar les despeses de funcionament des edificis: el 61% de les despeses no les cobreix el concert i les han de finançar el pares. Tampoc no cobreix altres costos com la sisena hora o la contractació d’especialistes de suport, psicologia o d’orientació pedagògica.

Així, en el cas de primària, el cost real d’un alumne en una escola pública i en escola concertada és pràcticament el mateix, poc més de 4.000 € anuals. L’escola concertada no és més cara que la pública. Però el Departament d’Educació només aporta 2.800 per alumne a la concertada. Amb aquesta situació, el cost per l’administració d’un alumne en una escola concertada és un 33% menys que si aquest alumne està escolaritzat en un centre públic. La diferència és el cost que han d’assumir els pares, tenint en compte que la gran majoria d’escoles concertades són projectes d’iniciativa social sense ànim de lucre.

La majoria d’aquestes dades estan recollides en l’informe ‘Estimació del cost de la plaça escolar a Catalunya’ elaborat pel Síndic de Greuges el 2020 dins del Pacte contra la segregació a Catalunya i que explica perquè molt alumnes de famílies en situació precària no poden optar per l’escola concertada.

Coincidint amb la preinscripció pel curs vinent, també es posa en marxa la campanya anual Tria Escola Cristiana. Entre altres serveis hi ha el web amb totes les ofertes dels centres, xarxes socials i el recull informatiu de les activitats i esdeveniment dels centres al blog i butlletí “Vida a les Escoles”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.