Vés al contingut
Catalunya Religió

(IQS) En Carles Malet és doctor en Química per IQS, actualment exerceix com a professor a la IQS School of Management i coordinador del Màster in Global Entrepeneurial Management (MGEM). Recentment ha estat nomenat director associat d’estratègia i empresa d'aquesta institució.

Què representa per a tu aquest nou repte que afrontes a IQS?

Després de doctorar-me a la casa l’any 1995, i d’haver treballat en posicions de gestió a l’empresa durant la meva vida professional, vaig tornar a IQS com a professor fa ara cinc anys. M’agafo el nou repte amb la il·lusió i tot el respecte que es mereix una institució com IQS. Em poso a disposició del Centre amb el desig que la meva contribució, per petita que sigui, faci créixer i enfortir IQS i a les persones que l’integren. És una oportunitat de treballar conjuntament i contribuir a que la Institució sigui encara millor. Com diu la frase “Dirigir és servir i ajudar a créixer”.

Quins seran els teus objectius en els propers anys com a Director Associat d’Estratègia i Empresa?

A nivell intern, contribuir a enfortir els vincles entre les diferents Unitats d’IQS, explotant sinèrgies i posant especial focus en les àrees de formació contínua (Executive Education) i d’emprenedoria (IQS Tech Factory) del Centre.

Per altre banda, i més a nivell extern, contribuir a fer encara més forta la relació entre IQS i les empreses. I, finalment, agafar el testimoni del pla estratègic d’IQS que es va iniciar ara fa tres anys.

La visió compartida amb el Director General és que quan un estudiant entri a IQS, identifiqui que IQS l’acompanyarà de per vida, començant com estudiant de grau i/o Màster/Doctorat, quan després com a professional necessiti formació contínua a través d’Executive Education, o quan vulgui muntar la seva empresa a través del centre d’emprenedoria IQS Tech Factory, o quan tingui un problema en la seva empresa i demani suport a la divisió de transferència de tecnologia IQS Tech Transfer, i quan vulgui treballar la seva xarxa de contactes a través d’AIQS i de l’associació d’alumni. A IQS tenim totes les peces per donar valor integral als nostres “stakeholders”. I cal que tot això ho explotem al màxim.

Parlem primer de la divisió IQS Tech Factory. Quin nou enfoc t’agradaria donar-li? Potser fomentar encara més la cultura emprenedora dins la comunitat d’IQS, tant per part d’estudiants com professors i investigadors?

Vaig tornar a IQS fa ara 5 anys, coincidint també amb l’inici del projecte Tech Factory pilotat per en Oriol Pascual. Tech Factory va ser creat com una eina per gestionar la emprenedoria a IQS, i s’ha anat consolidant al llarg dels anys com el centre d’emprenedoria d’IQS. Actualment, ja és un referent a Catalunya amb el seu programa d’acceleració d’empreses de base industrial i tecnològica, en el qual entren cada any deu start-ups. Per altre banda, IQS Tech Factory ha treballat molt el tema de networking i la creació de vincles estrets amb empreses i institucions, que culmina cada any amb les jornades anuals de l’IQS Tech Fest, que són tot un èxit de participació.

La nostra visió per IQS Tech Factory en el futur és que el centre d’emprenedoria faciliti que qualsevol emprenedor d’IQS (estudiant, investigador o professor), independentment del seu àmbit d’expertesa, trobi a IQS els recursos i el recolzament necessaris per transformar la seva idea en una proposta de valor viable en el mercat, independent d’on vingui, ampliant la divisió d’IQS Tech Factory i dotant-la dels recursos per dur a terme aquest creixement. La mirada interna és essencial.

Pel que fa referència a IQS Executive Education, què voldries aportar dins d’aquesta divisió? Com penses que s’ha de fer front a les noves tendències de formació de professionals en actiu?

Executive Education té actualment un actiu importantíssim, que és tota la seva comunitat de professors, col·laboradors i mentors, professionals de primera línia que formen part d’una xarxa extensa creada sota la mentoria de l’anterior director de la divisió, en Lluis Miravitlles.

Executive Education ha de ser un referent pel que fa a la formació contínua de les àrees Tècniques i de Management per les quals IQS és conegut i és fort. El primer que cal és revisar i entendre quines son les necessitats de les empreses i com podem aportar-los-hi valor des d’EE. De la mà de la seva nova directora, Roser Grau, la primera tasca que ja hem engegat és escoltar què ens demanen les empreses, i ajustar, modificar o crear una oferta educativa moderna i de valor pels nostres clients.

En moments de molts canvis i molt ràpids, apostem per un model de creixement sostenible de la divisió, que doni resposta a les necessitats presents i futures de les empreses del nostre entorn.

Una altra tasca que assumeixes és la responsabilitat de liderar el Pla Estratègic d’IQS i la seva implementació. Quins elements t’agradaria destacar en aquest nou pla?

Com comentava al principi, agafo el relleu de l’anterior pla estratègic (PE), que va començar fa tres anys. En aquest temps, hem viscut un PE extremadament participatiu, com mai s’havia fet a IQS, que ha generat iniciatives que ja s’estan executant.

Continuem tenint per endavant reptes pels quals IQS s’ha de preparar per a continuar sent una organització sostenible i de referència en les properes dècades, amb la participació de tots els seus integrants.

Per esmentar-ne només tres, i me’n deixo molts, podríem destacar els canvis en la demografia, amb un estancament del mercat i del nombre d’estudiants en països desenvolupats. A més, amb una atomització de graus que es va iniciar amb Bolònia, i que ens porta a estar en màxims històrics de titulacions i d’oferta educativa; els models d’educació en procés de canvi continu. La digitalització i difusió de continguts on-line és un repte i alhora una oportunitat, que ens ha de fer reflexionar sobre el rol del professor/formador en el futur immediat. I la necessitat de formació contínua dels formadors, que ara tenen a la seva disposició eines per arribar més lluny, i a més estudiants; i l'excel·lència acadèmica. Hem de seguir amb el focus posat en compaginar la formació i la recerca, protegint i retenint el talent que s’integra al Centre per seguir incrementant el seu prestigi.

Finalment, ens queda parlar del suport que donaràs a la Direcció General en la seva relació amb la Fundació Empreses, una part rellevant de la pròpia identitat d’IQS, que sempre ha estat molt a prop dels sectors industrials i de les seves empreses.

Efectivament, la tercera pota en el logo d’IQS, després de Persona i Ciència, és empresa. I sense aquesta pota no es pot entendre IQS. De la mà de la Rosa Curt, volem seguir escoltant i aportant valor, amb un retorn més adient, a tot el teixit empresarial que nodrim d’estudiants, i que confien en nosaltres quan han de resoldre problemes. Escoltar primer, per entendre què pot fer IQS per a les empreses, i ajustar la nostra oferta per a les empreses de la Fundació per a continuar creant valor de forma conjunta.

A nivell acadèmic, ets el coordinador des de fa cinc anys del màster MGEM d’ IQS School of Management, un màster amb destacat reconeixement internacional. Què representa per a tu ser-ne el coordinador? Seguiràs amb aquesta tasca a partir d’ara?

És un goig i un honor ser el coordinador d’aquest programa internacional. Estic profundament agraït a IQS, i en especial al Dr. Carles Moslares, Degà de la School of Management, per haver-me donat aquesta oportunitat. El MGEM és un programa únic dins de l’univers d’Universitats Jesuïtes arreu del món, així com un exemple de col·laboració entre les universitats de la Companyia de Jesús de tres continents diferents. Per a mi, i per a tots els que participem en el programa, treballar amb els col·laboradors de la Fu Jen Catholic University i la University of San Francisco ha estat una experiència única, enriquidora i gratificant.

El programa funciona des de fa 12 anys. Cada any rebem entre 40 i 45 estudiants de fins a quinze nacionalitats diferents, que estudien quatre mesos a IQS, quatre mesos a la FJCU a Taipei i quatre mesos a USA. Ara mateix, el MGEM està posicionat al Top20 dels millors programes de Gestió Empresarial del món segons el Financial Times. També voldria destacar que és el número 1 pel que fa a la valoració de l’experiència internacional de l’estudiant.

Aquest màster només m’ha portat alegries. L’oportunitat de treballar amb dues universitats d’altres continents ha estat una experiència d’aprenentatge continu per a tots els que participem en el MGEM. Continuaré amb la coordinació del MGEM, especialment ara que estem en procés de canvi d’un dels nostres socis, amb la incorporació de Loyola Marymount University en substitució de la University of San Francisco, que, per temes de reorientació estratègica, ha decidit centrar els seus esforços en altres programes.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.