Vés al contingut
Catalunya Religió

(URC) Puri Alzola, germana oblata de la comunitat de Barcelona, explica com viuen la Quaresma des de la congregació i, concretament, des de la família de voluntaris, professionals i dones que conformen Lloc de la Dona.

La família oblata de Barcelona

La congregació de Germanes Oblatas del Santíssim Redemptor, presents a Barcelona des del 1989, atenen dones en contextos de prostitució i situacions de tràfic de blanques amb finalitats d’explotació sexual. La seva presència al barri del Raval data de fa molts anys i és coneguda sobretot gràcies al Lloc de la Dona, ajuden les dones en situació d’exclusivitat i els ofereixen un espai d’acolliment i donen resposta a les seves necessitats.

Tal com explica Puri Alzola, “les germanes de la comunitat, en edat de jubilació, es dediquen a fer tasques de suport i acompanyament amb les tasques del centre”, ajudant els professionals, voluntaris i laics que treballen al centre. “Entre tots nosaltres formem la família oblata de Barcelona”, assegura.

Quaresma en temps de pandèmia

Quan arriba el temps de Quaresma ho viuen com “una oportunitat, canvi i renovació”. Segons explica, “ho viuen des de la perspectiva que Déu es fa present en la nostra tasca del dia a dia. Per això volem mantenir la mirada atenta a la realitat i a les persones amb les quals ens anem trobant”, explica.

Enguany, Puri Alzola subratlla com el temps quaresmal és diferent per l’impacte de la pandèmia. Tal com explica, la malaltia, que ha atacat a tothom per igual ha trencat barreres i ha intensificat els vincles. “Tots hem sentit la fragilitat i la vulnerabilitat en la pròpia carn. També les dones. I això ens ha fet sentir-nos més properes a elles i viure amb més igualtat”. En aquest sentit, la germana oblata assegura que “totes ens sentim cridades a fer un camí conjuntes i acompanyar-nos entre nosaltres”.

La germana oblata destaca com en el barri del Raval, tot i la vulnerabilitat dels que hi viuen, es viu el “compromís de lluita per la justícia i es conjuga molt bé les diferències”. Alzola assegura que la situació de pandèmia ha motivat “la solidaritat i l’acollida”.

El dejú: “superar els obstacles”

“Aquesta Quaresma ens crida a obrir-nos a la situació dels demés i saber comprometre’s. Ser un cor que veu i se solidaritza amb la situació dels demés”. Així ho afirma Puri Alzola, la qual destaca com el dejú que els demana el Senyor segueix aquest camí.

Nosaltres, oblates, “llegim el dejú quaresmal en la línia de comprometre’ns per superar obstacles i dificultats que impedeixen la incorporació de les dones plenament a la societat i que els seus somnis puguin fer-se realitat”. “La pràctica que se’ns demanen és comprometre’ns per l’alliberació d’aquestes persones i sumar-nos al repte humanitzador de Jesús”, afegeix.

Segons explica, la seva vocació s’activa i se senten “desafiades i amb un repte” quan “escolten els anhels de les dones”. Somnis de “felicitat, igualtat, participació i projectes de futur”. “Per això, intentem crear canals d’inclusió, fer propostes de cooperació i comptar amb les pròpies dones perquè s’incorporin a poc a poc a la societat. Treballar per superar la situació d’invisibilitat pobresa i desigualtat que les dones pateixen”, conclou.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.