Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Aquest dilluns 26 de febrer ha tingut lloc la presentació del darrer quadern de Cristianisme i Justícia “Desarmar els inferns. Practicar la noviolència de Jesús avui” del jesuïta Joan Morera. L’acte, moderat pel director del centre Xavier Casanovas, va comptar a més de l’autor, amb la participació de Pepe Beunza, primer objector de consciència noviolent al servei militar a l’estat espanyol i de Cécile Barbeito, investigadora de l’Escola Cultura de la Pau de la UAB.

En format diàleg, els participants van repassar els fonaments de la proposta de la noviolència activa (NOVA) precisament en un món on la solució dels conflictes es mou sempre en el marc de l’anomenada violència redemptora. És aquesta una de les intencions principals de l’autor: desemmascarar el mite de la violència redemptora, que és present en la majoria de relats -des dels dibuixos animats fins a les sèries televisives- i on l’alliberament o la restauració de la pau prové sempre de l’acció d’un heroi que elimina al malvat. L’autor, teòleg i biblista, fonamenta la seva proposta en l’anàlisi rigorós dels textos bíblics, especialment Isaïes i els evangelis de Jesús. En ells hi troba la inspiració d’una acció, que lluny d’optar per la submissió, s’enfronta al mal i al malvat, fent de mirall de la seva violència i esperant que la imatge d’aquest mirall acabi per fer-lo prendre consciència de fins a quin punt aquesta violència també l’està destruint a ell.

L'autor va presentar diverses escenes de desobediència i noviolència presents a la Bíblia posant de relleu que "l'estil de Déu és profundament noviolent". També va remarcar que la noviolència empodera els febles, els més fràgils i colpejats, que responen mostrant la seva dignitat.

Pepe Beunza va posar força exemples concrets d’aquesta manera d'actuar. Com a objector de consciència en temps en què era il·legal va haver de patir judicis i presó, i no per això va renunciar als seus principis i a la protesta noviolenta. Molt conegut i reconegut en el món de l’activisme pacifista, va explicar la influència que en ell va tenir el pensament de Lanza del Vasto i les comunitats de l’Arca. Des de la seva saviesa i experiència, considera que “només es perden aquelles lluites que no es fan” i que encara que la noviolència sigui una estratègia lenta (es va trigar més de 30 anys per acabar amb el servei militar obligatori), és una estratègia que permet avançar “perquè no elimina l’enemic, sinó que va transformant les condicions poc a poc fins que es fa possible el canvi”. Va explicar també fins a quin punt el silenci és important perquè “té una enorme força i és bàsic en la lluita noviolenta”.

Per la seva banda, Cécile Barbeito va posar l’accent en la necessitat que els elements més espontanis i les opcions personals se sumin a les estratègies compartides amb altres a través de campanyes o amb aquells col·lectius que, des de les seves conviccions, malden per aplicar una mirada descolonial sobre l’anàlisi de la realitat.

Aquesta triple perspectiva bíblica, activista i investigadora va servir per posar de relleu fins a quin punt la proposta evangèlica pot resultar inspiradora en el moment en què es posa en diàleg i mira de fer-se entendre, tal com ha aconseguit a través d’aquest quadern l'autor. Morera reivindica que no es tracta d'una proposta ingènua o idealista, sino que es pot posar a la pràctica, com ho demostren experiències reals. Això sí, adverteix que no és una proposta fàcil: cal fer un treball interior, trencar amb la idea del vencedor i el vençut, no cooperar amb allò injust malgrat que comporti sofriment, desarmar els llaços de dominació i por amb gestos creatius i no desmotivar-se, perquè "la noviolència fa avançar el conflicte cap a la pau".

Molt present en tot l’acte va estar el record i la memòria de Jaume Botey, membre de l’equip de Cristianisme i Justícia que va morir recentment i que fou un dels màxims impulsors de la campanya Aturem la Guerra, contra la guerra d'Iraq. Forma part d’aquest núvol de testimonis que fan de la noviolència una proposta arrelada en la història i en els testimonis, però necessària i urgent per al nostre món.

Podeu veure el vídeo de l'acte de presentació del quadern aquí:

Territori
Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.