Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Obra Social “La Caixa”) Incorpora, el programa d’integració sociolaboral de ”la Caixa”, ha organitzat aquest dilluns a CaixaForum Barcelona la jornada Ment Oberta a la inclusió laboral, a la qual ha animat el món empresarial a esdevenir un agent actiu de salut, promovent pràctiques que ajudin a prevenir i promoure la salut mental i el benestar dels seus treballadors.

L’expert internacional en gestió de la pressió i l’estrès al lloc de treball, el gal·lès John Griffiths, ha explicat durant la ponència inaugural que “la feina és un bon lloc per protegir la salut mental, ja que actualment dos terços dels adults passem, almenys, la meitat del temps actius treballant”. I ha encoratjat les empreses que encara no s’han iniciat en aquest àmbit a posar-s’hi: “En definitiva, sovint es tracta de promoure la participació activa dels treballadors, de fomentar el seu desenvolupament personal i de millorar l’organització del treball i l’entorn relacional”.

El gal·lès ha volgut alertar les empreses dels riscos de no tenir cura de la salut laboral de les plantilles. Per exemple, ha apuntat que alguns estudis han xifrat els costos empresarials dels problemes de depressió relacionats amb el lloc de feina al conjunt de la Unió europea en 620 bilions d’euros l’any. Una pèrdua que té en compte, entre d’altres, la disminució de la productivitat i el rendiment dels equips de treball i l’increment tant dels costos organitzacionals com dels de personal. En canvi, ha assenyalat “el retorn anual de la inversió en programes de salut mental a les empreses es de 9 a 1”.

La jornada ha continuat amb els testimonis d’organitzacions de diferent dimensió i sector d’activitat que actualment tenen una cultura empresarial saludable, aconseguint efectes positius en els treballadors –i, de retruc, en la societat- i en l’empresa.

En aquesta línia destaca el cas de l’Hospital de Manises, que ha desenvolupat un programa de mindfulness adaptat específicament al personal sanitari perquè aprengui estratègies d’afrontament de l’estrès. En paraules del director de Recursos Humans de l’hospital, Alfonso Garrido-Lestache, “l'aposta per promoure una empresa saludable té un doble objectiu perquè en el nostre cas millorar el benestar del treballador reverteix positivament sobre els pacients als que atenem”.

Un altre exemple ha estat SEAT, una companyia pionera en la medicina del treball, que  l’any 2017 va llançar el Centre d’Atenció i Rehabilitació Sanitària (CARS) que ofereix a tots els treballadors de la companyia serveis avançats en medicina.

També Laboratorios Quinton ha donat a conèixer la seva bateria d'accions saludables, a través de la responsable de Persones amb Valors de la companyia, Cecilia Coll: “Defensem la qualitat de vida dels nostres treballadors en el dia a dia, per això dues de les quatre línies d’actuació que tenim en marxa són Felicitat, que inclou vacances a la carta o mesurar diàriament la felicitat de l’equip de treball i sobretot Conciliació”, ha dit. Quinton no només ofereix als treballadors un horari flexible i treballa per objectius, evitant el presentisme, sinó que ofereix la possibilitat de fer teletreball tant temps com calgui. “Jo mateixa vaig passar dos mesos treballant des de casa a principis d’any per acompanyar un familiar proper en la seva última etapa”.

Polítiques preventives i promotores del benestar com les de SEAT, l’Hospital de Manises i Laboratorios Quinton són positives no només pels treballadors de les respectives plantilles, sinó que les fan més inclusives. Generen climes favorables a poder incorporar persones en situació o risc de vulnerabilitat, com ara les persones amb problemes de salut mental. 

En aquest sentit, Marc Simón, subdirector general de la Fundació Bancària “la Caixa”, ha recordat: “Hem de trencar estigmes i barreres a les empreses, no només per aconseguir que contractin més persones amb problemes de salut mental sinó també perquè previnguin i generin ambients beneficiosos pel benestar dels treballadors, on no calgui rebre de manera diferent a persones en risc d’exclusió perquè l’empresa en sí ja té polítiques saludables per tothom”.

Una d’aquestes organitzacions inclusives és Joan i Josep de la Cruz SL, empresa familiar reusenca de fontaneria que va contractar ara fa més d’un any Jessé Hidalgo, beneficiari de la línia de salut mental del programa Incorpora de ”la Caixa” a través de l’entitat Fundació Pere Mata. El jove, de 26 anys, va trobar feina gràcies al programa després de seguir un pla formatiu complet. “El meu objectiu a l'empresa és ser cada cop més autònom i assumir més responsabilitat per retornar-los l'oportunitat que em van donar i en la vida personal, independitzar-me”, diu.

La contractació d’en Jessé és una de les més de 14.500 que ha facilitat el programa Incorpora de “la Caixa” a persones amb problemes de salut mental des de la creació d’Incorpora el 2006. El 2011, el programa va crear una línia de salut mental per lluitar contra l’estigma, el temor i el desconeixement que dificulten la integració de les persones d’aquest col·lectiu. El programa treballa amb més de 40 entitats especialitzades en l’atenció a aquest grup de població, que assessoren i donen suport a les més de 400 entitats que formen part d’Incorpora a tota Espanya.