Vés al contingut
Catalunya Religió
elements-megalitics-solsones
Fotografia: Estàtua-menhir del Roc de la Mare de Déu de Riner | Bisbat de Solsona.

BISBAT DE SOLSONAEl projecte 'Gegants Immortals. Recuperació, restauració i estudi de sis esteles i estàtues-menhir al Solsonès' del Museu Diocesà de Solsona continua endavant. Durant els pròxims dies es retornaran, als emplaçaments d’on van ser extrets: l’estela de la Costa dels Garrics del Caballol a Pinell, i les estàtues-menhir de la Pedrafita de Su i la del Roc de la Mare de Déu a Riner.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General del Patrimoni Cultural, i amb l’assessorament del Centre de Restauració i Béns Mobles de Catalunya, ha resolt el retorn al territori dels sis elements restaurats i estudiats. La ubicació final d'aquest conjunt d'elements serà els llocs d'origen i, quan no sigui possible, es dipositaran en el lloc més adient per a la seva difusió. Així, es dona per assolit l’objectiu de salvaguardar i aprofundir en la caracterització dels elements com a manifestació de les comunitats humanes existents a Catalunya durant la prehistòria.

Per això caldrà protegir amb cobertes, a aquells elements necessaris, per a la seva preservació futura. La resolució també conclou que queda condicionada a la realització d’un pla de seguiment futur de l’estat de conservació dels béns, tasca de la qual s’encarregarà el Museu de Solsona.

Els tres elements restants seran emmagatzemats en un espai a cobert, al Miracle, a l’espera que l’any 2023 també puguin ser retornats. Per raons pressupostàries, no ha estat possible fer tot el retorn enguany.

Dins el mateix projecte s’està treballant en la futura difusió de tots aquests elements. Està previst senyalitzar-los adequadament i crear un itinerari que permeti conèixer-los tots com a conjunt. Així mateix, caldrà dur a terme activitats relacionades amb la seva revaloració i creació de consciència per tal de promoure la seva protecció.

Aquest projecte ha estat coordinat pel Museu Diocesà de Solsona, finançat pel Departament de Cultura i la Diputació de Lleida i gestionat pel Consell Comarcal del Solsonès. El bisbat de Solsona destaca la col·laboració dels ajuntaments implicats, la professionalitat dels equips tècnics que han dut a terme els treballs, la predisposició i consciència dels propietaris on es trobaven els elements i les aportacions de gran quantitat de persones que han donat veu al territori. Asseguren que es tracta d'un projecte plural de conservació de patrimonial pioner a Catalunya.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.