Vés al contingut
Catalunya Religió

(Obra social “la Caixa”) La Fundació ”la Caixa” i Projecte Home Catalunya han signat un conveni, amb una dotació de 280.000 euros, per assegurar que les persones amb addiccions tinguin garantides les seves possibilitats de reinserció social malgrat els efectes de la pandèmia. Aquest acord permetrà reforçar des d’aquest 2020 i durant els dos anys vinents el Servei d’Acompanyament a la Vida Autònoma (SAVA) de Projecte Home Catalunya, un recurs que acompanya les persones usuàries en tractament a l’entitat en el seu procés cap a una vida autònoma i independent dins la societat.

El conveni s’ha signat en una trobada entre el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila, i el subdirector general, Marc Simón, i la presidenta del patronat de Projecte Home Catalunya, Conxita Solé; la patrona, Olga Pérez, i el director de l’entitat, Oriol Esculies.

“Més que mai, és necessari fer costat a les persones que tenen més dificultats per accedir a la reinserció social. Per això, és una satisfacció per a la nostra entitat poder reforçar el suport a Projecte Home Catalunya, i així treballar perquè les persones amb addicions puguin recuperar la seva autonomia malgrat la situació actual”, ha destacat el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila.

Oriol Esculies, director de Projecte Home Catalunya, ha declarat: “l’impuls de la Fundació ”la Caixa” permetrà no deixar de banda les persones amb addiccions en un moment en què necessiten tant l’ajuda de la societat”.

La reinserció social de les persones amb addiccions, encara més difícil

Els programes de tractament de les addiccions a Projecte Home Catalunya no sols tenen com a objectiu que la persona deixi el consum de la droga o la conducta addictiva, sinó que busquen que es pugui reinserir del tot a la societat. Per això, el SAVA treballa per la reinserció social de les persones que es troben en una fase avançada d’un programa de tractament en qualsevol dels centres de l’entitat a Catalunya (Barcelona, Montgat, Montcada i Reixac, Tarragona, Tortosa, Tremp i Balaguer).

Són persones que tenen prou autonomia per desenvolupar activitats de la vida diària, però que encara necessiten un acompanyament terapèutic professional per assolir l’autonomia. Formar-se, aconseguir una feina, accedir a l’habitatge, adquirir hàbits de vida saludable a través de l’esport o el lleure i construir una nova xarxa de relacions socials: aquests són els pilars del procés de reinserció d’una persona amb addiccions. I ara es veuen greument afectats per les restriccions i limitacions que comporta l’actual crisi sanitària, social i econòmica.

“Si per a una persona amb addiccions ja era difícil superar el seu problema abans de la pandèmia, ara mateix encara és molt més complicat. A l’estigma social i a les dificultats pròpies d’una persona que es troba en risc d’exclusió social s’hi sumen ara les dificultats per a coses tan bàsiques com ara resocialitzar, anar al gimnàs o bé fer un curs de formació”, explica Oriol Esculies, director de Projecte Home Catalunya. “Practicar activitat esportiva, trobar una feina o fer un nou cercle d’amistats és la millor manera d’evitar possibles recaigudes en el consum”, afegeix.

Un servei transversal i de treball en xarxa

Davant la preocupació per seguir garantint les possibilitats de reinserció de les persones amb addiccions, aquest conveni amb la Fundació ”la Caixa” permet reforçar el SAVA amb noves mesures per assegurar que les persones usuàries puguin avançar en el seu procés de reinserció. Per fer-ho, s’ha arribat a acords amb altres entitats especialistes en àrees clau de la reinserció social.

Una de les necessitats més bàsiques d’una persona en fase de reinserció és l’habitatge. Per tal de garantir-ne l’accés, s’ha obert un pis amb suport al centre que Projecte Home Catalunya té a Montgat. En aquest habitatge, les persones usuàries, que disposen de supervisió terapèutica, comencen a guanyar autonomia, amb l’objectiu de trobar habitatge amb recursos propis.

En el procés d’adquisició d’hàbits de vida saludable, l’esport també és un factor clau. Per això, les persones usuàries del servei poden dur a terme activitat esportiva setmanal i supervisada per un monitor amb Sport2Live, associació especialitzada en la rehabilitació de les persones amb addiccions a través de l’esport. També s’ofereixen classes de ioga en línia dirigides per Yoga Sin Fronteras.

Un altre objectiu del procés de reinserció és l’adquisició de valors i la construcció d’una nova xarxa social. Per aquest motiu, es fomenta que les persones usuàries puguin dur a terme tasques de voluntariat, mitjançant la signatura d’acords de col·laboració amb diverses entitats socials. D’altra banda, a principis del 2021, Projecte Home Catalunya engegarà un programa de mentoria social que oferirà a cada persona usuària en fase de reinserció un referent, que serà una persona voluntària de la mateixa entitat. La seva tasca serà acompanyar la persona usuària durant el procés, estar-hi setmanalment en contacte, resoldre els seus dubtes i ser el seu puntal durant tot el procés.

Finalment, la capacitació laboral de les persones amb addiccions és també un factor molt important de cara a millorar les possibilitats que tenen de trobar feina en un context laboral complicat. Amb l’objectiu d’oferir formació específica per a les persones usuàries del servei, ja s’està duent a terme la primera edició d’un curs d’agents cívics impartit per la Fundació Formació i Treball, a través del qual es desenvolupen les competències necessàries per exercir aquesta feina, basada en la informació i sensibilització envers actituds cíviques i de convivència de la ciutadania. Per a la millora de l’ocupabilitat, es duen a terme també cursos i seminaris específics, amb una atenció especial a les competències digitals.

La Fundació ”la Caixa”, compromesa amb els col·lectius més vulnerables

Aquest acord entre la Fundació ”la Caixa” i Projecte Home Catalunya permet ampliar la col·laboració entre ambdues entitats en favor del tractament i la prevenció de les addiccions. La Fundació ”la Caixa” ha donat suport, en els últims anys, a diferents projectes de l’entitat; per exemple, a l’expansió de l’acció de Projecte Home Catalunya arreu del territori català i a la reforma del centre de l’entitat a Montcada i Reixac.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.