Vés al contingut
2 Catalunya Religió dg. 16/10/2016
Galeria d'imatges

(GIEC) Aquest diumenge 'Signes dels temps' ha estrenat temporada amb la nova secció '30 anys'. És el temps que porta en antena aquest espai religiós de TV3. Fins a finals d’any, recuperarà de l’arxiu històric entrevistes a grans personatges ja desapareguts de l’Església catalana i universal. Són converses que, malgrat el pas dels anys, mantenen l’interès per les reflexions espirituals i socials que fan els protagonistes.

La primera emissió ha estat una conversa de 1986 amb Ramon Torrella, arquebisbe de Tarragona entre 1983 i 1996 i president de la Conferència Episcopal Tarraconense.

1.300 programes

'Signes dels temps' és un dels programes més veterans de TV3. Dirigit i presentat per Francesc Rosaura, aquest magazín setmanal es fa ressò de les activitats que fan els grups i els moviments dins de l’Església catòlica, des dels aspectes relacionats amb la vida pastoral i espiritual fins a la tasca d’ajuda i suport social que desenvolupen les entitats cristianes. El programa dóna veu a bisbats, parròquies, grups i moviments de l’Església i també s’obre a altres iniciatives ecumèniques i interreligioses d’arreu del territori.

Es va estrenar a Televisió de Catalunya l'any 1986, gràcies a un acord entre la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) i la Conferència Episcopal Tarraconense. Des de llavors s'ha mantingut 30 anys en antena de manera continuada i s’ha convertit en un dels programes més veterans de la cadena, amb 1.300 programes emesos.

El títol 'Signes dels temps' prové d'una expressió que va popularitzar el Concili Vaticà II i es refereix a la necessitat de l'Església d'estar atenta als canvis i evolucions de la humanitat. I precisament això és el que sempre ha volgut fer el programa: estar atent als signes que hi ha en el món, especialment, en l'àmbit de les religions, l’espiritualitat, la solidaritat i els drets humans.

El 7 de juny del 2006 va esdevenir una data històrica, perquè, en el decurs de l’audiència general a la plaça de Sant Pere del Vaticà, el papa Benet XVI va felicitar en català l’equip del programa pels 20 anys d’emissió.

3.700 convidats

En aquests 30 anys han passat pel plató de 'Signes dels temps' més de 3.700 convidats. Hi han deixat petjada personatges catalans com Narcís Jubany, Cassià M. Just, Cristina Kaufmann, Raimon Panikkar, Ireneu Segarra, Antoni Deig, Ramon Torrella, Rosa Deulofeu, Josep M. Ballarín, Miquel Batllori, Genoveva Masip, Vicenç Ferrer, Jordi Llimona, Joan Carrera, Teresa Losada... I personalitats internacionals com Helder Camara, Chiara Lubich, Anselm Grün, Jacques Gaillot, Roger Schutz, Andrea Riccardi, Angélique Namaika, John Patrick Foley, Enzo Bianchi, Santiago Agrelo, Victor Ochen...

En tot aquest temps, 'Signes dels temps' ha viscut i ha informat de grans esdeveniments eclesials, religiosos i socials: Trobada Interreligiosa d’Assís (1986), Mil·lenari de Catalunya (1988), Jocs Olímpics (1992), Concili Provincial Tarraconense (1995), 50 anys de l'entronització de la Moreneta (1997), Trobada Europea de Taizé (2000), Gran Jubileu (2000), Trobada Internacional per la Pau (2001), Parlament de les Religions del Món (2004), mort de Joan Pau II i elecció de Benet XVI (2005), Trobada Mundial de les Famílies (2006), Any Jubilar Sant Fructuós (2008), visita de Benet XVI a Barcelona (2010), renúncia de Benet XVI i elecció del papa Francesc (2013), beatificació dels màrtirs del segle XX (2013), canonització de Joan XXIII i Joan Pau II (2014), Sínode de Bisbes sobre la Família (2015), entre molts altres.

Un treball en equip

Durant 30 anys, centenars de professionals de Televisió de Catalunya i desenes de col·laboradors externs han fet possible que, setmana rere setmana, 'Signes dels temps' arribi a les pantalles. Al llarg de la seva història, el programa ha tingut set directors (Fèlix Benito, Francesc Romero, Xavier Martín, Josep M. Pont, Ramon Safont-Tria, Oriol Llop i Francesc Rosaura) i nou presentadors (Fèlix Benito, Ester Romero, Francesc Romero, Xavier Martín, Josep M. Pont, Teresa Pou, Montserrat Esteve, Ramon Safont-Tria i Francesc Rosaura).

L’actual equip del programa està format per Francesc Rosaura en la direcció i presentació, Maria Eugènia Pujalà i Lluís Ibarz, en la realització, Imma Segarra, en la producció, i Glòria Barrete i Laura Mor, en la redacció.

'Signes dels temps' s’emet cada diumenge a les 10 del matí per TV3.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.