Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) L’equip docent de l’Escola Manyanet Sant Andreu ha trencat el silenci després que el suïcidi d’una alumna hagi qüestionat la gestió dels casos d’assetjament al centre.

En un comunicat els docents assenyalen que la mort d’aquesta alumna ha estat una font de dolor i tristesa que han acompanyat “amb tots els recursos necessaris”, fins i tot dotant-se de l’acompanyament de professionals externs.

En relació als possibles casos d’assetjament previs, que han aparegut als mitjans de comunicació, els docents assenyalen que al llarg de la darrera dècada s’han obert 8 expedientes per indicis d’assetjament i en tots els casos “l’administració educativa ha conclòs que no hi havia assetjament”. L’equip confia en poder aclarir els fets un cop finalitzades totes les investigacions i afirmen que “si alguna cosa no s’ha fet bé, serem els primers a exigir responsabilitats i promoure els canvis pertinents”.

Els professors asseguren que ha estat un any amb moltes dificultats per tota la comunitat educativa, però es refermen en la seva voluntat d’estar “al costat dels nostres alumnes, treballant amb professionalitat, vocació i dedicació, amb especial interès pel seu benestar emocional”.

A continuació reproduïm íntegrament el comunicat de l’equip docent:

 

Comunicat professors Manyanet Sant Andreu. Barcelona, 17 de juny de 2021

La mort de la nostra alumna Kira ens ha causat a tots un dolor i una tristesa de la qual encara no ens hem refet. Els dies posteriors a la seva mort vam haver de fer el cor fort i dedicar tots els nostres esforços a acompanyar els alumnes i companys de la Kira en el procés de dol. Vam estar amatents a l'estat emocional dels nois i noies i vam desplegar els recursos necessaris, servint-nos de l’ajuda de professionals externs, per poder ajudar-los a viure aquella terrible situació i aportar, com poguéssim, una mica de serenor. Un acompanyament que avui encara continua.

Hem tingut molt present en tot moment la família de la Kira. No hi ha paraules en el món que puguin oferir consol. La tristesa ha de ser infinita. Entenem que dins l’absoluta desesperació sorgeixin mil preguntes sense resposta.

En aquest context, s’han publicat nombrosos missatges a les xarxes socials o s’han presentat testimonis en mitjans de comunicació en contra de la tasca de l’equip docent que ha format i forma part de l’escola. Alguns d’aquests missatges inclouen atacs personals amb noms i cognoms de professionals del centre. Hem vist com es qüestionava la nostra tasca i es feien insinuacions sense cap prova. El trasbals i la perplexitat ens han deixat indefensos.

Tot l’equip docent hem desenvolupat la nostra tasca amb la màxima professionalitat i posant en el centre l’interès i el benestar de l’alumnat. Sempre hem treballat amb honestedat i una dedicació ferma. Quan hi ha hagut cap indici d’assetjament, s’ha actuat de forma immediata i coordinats amb els responsables de les administracions. No és cert que molts alumnes de la nostra escola hagin marxat per qüestions d’assetjament. Ben al contrari, hem rebut molts alumnes que venien de situacions complexes i s’han trobat a gust amb nosaltres. En els darrers 10 anys l’escola ha obert 8 expedients per indicis d’assetjament i, en tots els casos, l’administració educativa ha conclòs que no hi havia assetjament. Tampoc hem tingut mai cap condemna dels diversos organismes públics que permanentment tutelen la nostra tasca educativa.

Esperem que un cop portades a terme totes les diligències, contrastats els fets i finalitzades les investigacions, es pugui saber què va passar. I si alguna cosa no s’ha fet bé, serem els primers a exigir responsabilitats i promoure els canvis pertinents.

Ha estat un curs dur, difícil i carregat de complexitat per a tot el món educatiu. Per això es van reforçar especialment els aspectes més vinculats a les emocions. Som un col·lectiu que, amb encerts i errors, vetllem no només pels aprenentatges sinó també pel creixement personal dels alumnes. Ens dediquem de ple a la seva cura. Sempre estem i hem estat al costat dels nostres alumnes, treballant amb professionalitat, vocació i dedicació, amb especial interès pel seu benestar emocional.

Mentre fem aquesta feina, la pèrdua de la Kira i el seu record continua molt present entre nosaltres.

 

Equip docent Manyanet Sant Andreu