Vés al contingut
Catalunya Religió dl. 16/12/2019

(CR) El proper dissabte el nou nunci del papa a Espanya, Bernardito Auza, participarà en el seu primer acte públic a Catalunya. Auza assistirà a l’eucaristia per imposar el pal·li a l’arquebisbe metropolità de Tarragona, Joan Planellas, que se celebrarà a les 12 a la catedral.

El pal·li és l’ornament litúrgic de llana blanca que distingeix els arquebisbes. Com cada any, el 29 de juny papa Francesc va entregar el pal·li als nous arquebisbes en una celebració al Vaticà, entre ells l’arquebisbe Planellas. Posteriorment, el pal·li s’imposa als arquebisbe en una celebració a la seva arxidiòcesis, habitualment presidida pel nunci apostòlic com a representant del papa. A Tarragona es farà el 21 de desembre. L’acte és obert i s’hi espera la resta de bisbes catalans.

 

Signe d’unitat  

Aquest diumenge, l’arquebisbe Planellas a dedicat la carta setmanal a aquest esdeveniment. L’arquebisbe convida a assistir a aquesta eucaristia a la catedral i explica la història d’aquest signe episcopal. També recull les paraules del papa Francesc en el celebració del juny, en ñes que destacava que el pal·li “recorda l’ovella que el pastor és cridat a portar sobre les seves espatlles; i és signe que els pastors no han de viure per a si mateixos”. Planellas remarca que “el pal·li és signe d’unitat i de comunió amb l’Església de Roma i implica estendre aquests llaços d’unitat i de comunió amb els altres bisbes i amb les Esglésies veïnes, per tal que, en unitat pastoral, puguem treballar conjuntament i viure la llibertat de l’Evangeli”

El pal·li té forma d’una faixa circular per damunt de la qual pengen dues tires rectangulars que es col·loquen sobre el pit i l’espatlla de l’arquebisbe en celebrar l’eucaristia, damunt la casulla. És de llana blanca amb diverses creus negre. En tres d’elles s’hi col·loquen claus de metall en record dels claus de Jesucrist crucificat.

A partir del segle XVI la data de recepció i benedicció del pal·li es va fixar, de forma simbòlica, el dia 29 de juny de cada any, solemnitat dels apòstols Pere i Pau. L’any 2015 el papa Francesc va disposar que el pal·li beneït s’imposés als arquebisbes a la seva pròpia diòcesi, però els entrega en la missa d’aquest dia a la Basílica de Sant Pere del Vaticà.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.