Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Els dies més importants pels cristians, el que s'anomena Tríduum Pasqual, entra de ple i per primera vegada a la història dins la basílica de la Sagrada Família. D'entrada lliure i fins a completar l'aforament previst, qui vulgui podrà viure les celebracions de dijous sant, divendres sant i vetlla pasqual d'aquest any dins del temple de Gaudí per excel·lència.

I no només la novetat és la celebració litúrgica enguany dins la basílica, sinó que s'hi afegeix la utilització per primera vegada d'alguns elements litúrgics dissenyats per Gaudí i que s'estrenaran en aquestes celebracions.

Si ens fixem en l'ús més religiós de la basílica de la Sagrada Família, hem de centrar el calendari en la seva dedicació. Des d'aquell moment es van començar a celebrar unes misses extraordinàries, de caràcter obert i diocesà, que es feien més o menys un cop al mes. Des de fa ja dos anys, es va començar a celebrar cada diumenge a les nou del matí la missa internacional, amb un gran èxit, perquè pràcticament cada diumenge hi participen més de 750 persones, i inclús queda gent fora, degut a l'aforament previst per aquestes celebracions.

Aquest any, amb el nomenament com a rector del sacerdot Josep Maria Turull, que ha assumit la responsabilitat tant de la basílica com de la parròquia de la Sagrada Família, ja s'ha introduït per Nadal la celebració per primera vegada de la Missa del Pollet. Més de mil persones hi van participar. Ara la novetat s'incrementa amb la celebració de la Pasqua dins del temple expiatori.

Aquestes celebracions seran d'entrada lliure. Per al diumenge de Rams, que se celebra aquest proper diumenge 14 d'abril, sí que es necessita entrada per accedir-hi, tal i com s'ha fet des de fa anys. Però per a les misses del Tríduum Pasqual no caldran. S'ha previst un aforament mitjà d'unes mil cinc-centes persones, i es farà amb entrada lliure fins a completar l'aforament establert. Durant les celebracions no hi haurà visites turístiques, acaben just quan comença la celebració.

Així, la basílica de la Sagrada Família acollirà la celebració de Dijous Sant, amb la missa de la Cena del Senyor; Divendres Sant, amb la celebració de la Passió i el Viacrucis; i la nit de Pasqua, amb la Vetlla Pasqual també a dalt a la basílica. "Com la basílica és tan significativa, qui presidirà aquestes celebracions seran els bisbes auxiliars de Barcelona", explica Turull. El diumenge de Rams i Dijous Sant serà presidida pel bisbe auxiliar Antoni Vadell, i la celebració de Divendres Sant i la nit de Pasqua les presidirà el bisbe auxiliar Sergi Gordo.

També aquestes celebracions tindran elements significatius relacionats amb Gaudí i que són una veritable estrena. D'una banda, el Dijous Sant s'acabarà, com és habitual en aquesta celebració, reservant el Santíssim. La reserva es farà en el sagrari que Gaudí va dissenyar per a la cripta i que s'ha acabat de restaurar aquest dimecres. "Serà l'estrena d'aquest element", afirma el rector de la basílica.

També, i després de molts anys, el Divendres Sant es farà servir el Sant Crist de Josep Llimona que hi ha a la cripta i que també d'una manera miraculosa es va salvar de la crema durant la Guerra Civil. Alhora, s'ha de destacar també la utilització de la brandonera que Gaudí va crear per portar el Ciri Pasqual. "Serà la primera vegada que es fa servir per a la benedicció del Ciri, que fins ara s'havia fet sempre a la cripta".

També el Viacrucis de divendres es farà aquest any d'una manera especial. S'aprofitarà, d'una banda, la il·luminació de la façana de la Passió, que ja s'havia anat fent aquests anys anteriors, així com les imatges de la façana, "que ja l'anterior rector de la parròquia de la Sagrada Família, Lluís Bonet, havia previst". Es farà una barreja entre els dos elements, il·luminació i escultura. "Segur que això ajudarà a viure-ho molt intensament, i sobretot permetrà acostar-se a allò que el papa Francesc anomena 'les perifèries'", afirma Turull, esperen "que la gent poc creient o poc propera sentin més a prop la Pasqua i puguin descobrir aquest gran misteri de la mort i resurrecció del Senyor".

Cal subratllar també que en el Viacrucis de divendres es comptarà amb l'ajuda dels portants del Cos del Sant Crist de la catedral de Barcelona, així com amb la participació del Cor Francesc Valls, el cor de la catedral de Barcelona, que ja habitualment canta a la missa internacional a la basílica. El cor aquests dies de Pasqua s'haurà de multiplicar per poder assegurar els cants a tots dos llocs. A tots aquests suports s'han de sumar els dels organistes Juan de la Rubia i Joan Seguí, que tocaran l'orgue de la basílica aquells dies.

"El que anem experimentant amb les misses internacionals, per exemple, és que realment la gent viu la celebració d'una manera molt especial dins la basílica de la Sagrada Família", explica el rector. Per Nadal afirma que va passar quelcom semblant i és el que creuen i esperen que passi també durant el Tríduum Pasqual. "Gaudí li va donar un aire molt especial i és el que fa que realment les celebracions es visquin molt intensament", afirma. El que tracten d'aconseguir a la basílica és "que això que té d'encant la Sagrada Família es pugui aprofitar litúrgicament de la millor manera possible".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.