Vés al contingut
Catalunya Religió

(URC)La Unió de Religiosos i Religioses de Catalunya ha viscut el primer recés en línia. Ho ha fet en una trobada organitzada en aquest temps d’Advent, en la qual ha aprofundit en “L’esperança des del testimoni”.

Recollir tot allò viscut

El president de la Unió de Religiosos i Religioses, fra Eduard Rey, va iniciar el recés platejant “els moments difícils” que afecten avui dia la societat, en plena pandèmia de la Covid- 19. Tot i els impediments per a fer un recés presencial, donar gràcies perquè finalment, tot i que digitalment, s’havia pogut fer la trobada. Tanmateix, fra Eduard va destacar el propòsit del recés animant a tots els assistents connectats a “recollir tot allò viscut, elaborar-ho, pair-ho i convertir-ho en esperança”. “Una esperança que arriba d’una idea, una crida que hem tingut i un Déu proper que tenim aquí”, va dir.

Al llarg del recés la vicepresidenta i el secretari general de la URC, Rosa Masferrer i Llorenç Puig, van conduir la trobada telemàtica presentant i donant la paraula als ponents. Entre aquests, la convidada especial, connectada des de Roma, la germana Jolanta Kafka, presidenta de la Unió Internacional de Superiores Generals (UISG). Tal com va dir el secretari general de l’URC, Kafka va donar “un recés no només per pensar sinó també per sentir, des de la seva visió també des de la vida consagrada”.

Entre l’interior i l’exterior

Jolanta va convidar tots els presents a obrir-se a “una consciència universal” escoltant des del cor i des dels pulmons. “Una doble dinàmica que combina el món nostre i l’exterior que és vital per a nosaltres” - explicava Jolanta Kafka-. D’una banda, el cor que “bombeja la sang dins l’organisme representa allò que ens alimenta interiorment”, i d’altra banda, el pulmó, “en contacte continu amb el nostre exterior”. “Tot allò que ens dona vida ve de fora”, va dir.

Aliats per obrir camins

Jolanta va fer una exposició partint del verb “esperonar”, de la icona del profeta Baruc i d’una melodia d’Antonio Dvorak, amb la mirada a “contemplar la realitat amb ulls esperançats”. En aquesta línia, es va referir “esperonar” com al fet de “fer alguna per a l’esperança, perquè ens mogui i ens indiqui cap a on hem d’apuntar la nostra brúixola”. “Per molt dura que sigui la realitat sempre té inscrit un dinamisme transformador que està en la creació”. Mirar l'entorn com un lloc on Déu es rebel·la des de l’encarnació. Rere la realitat hi ha esperança. Contemplar l’encarnació és contemplar el misteri de l’esperança, des d’on Déu es compromet i ens crida a nosaltres a ser aliats per obrir camins d’esperança”, va dir.

La presidenta de la UISG va exposar com “la pandèmia ens ha posat en un context d’una terra estranya com si haguéssim estat exiliats”. Tot i així, des del missatge del profeta Baruc va animar a: tornar a Déu, tornant a l’Evangeli; examinar la nostra manera d’adoració a Déu, sense allunyar-nos de la realitat; i a reformar la vida des de la humanitat.

La presidenta de la UISG va alentar a viure el recés com “una visita de Déu, que és dintre nostre però també fora”. Així, “repassar l’any i acollir-lo com la vida que se’ns ha regalat”.

En el recés van participar també, com a testimonis d’esperança: Joan Prat,escolapi i coordinador dels pisos tutelats del projecte Pont de Servei Solidari; Imma Bonada, carmelita vedruna i membre de l’equip director de CINTRA; Agnieszka Zagajewska, superiora de les Missioneres Claretianes de Barcelona i responsable de la Casa d’Espiritualitat; Dolores Cabello, de les Filles de Jesús en el projecte d’atenció a immigrants en situació d'assentament a Alcarràs (Lleida); Maria del Mar Albajar, abadessa del Monestir de Sant Benet de Montserrat; i Flor Puma, religiosa de Sant Josep de Girona i missionera en un hospital al Perú.

Tots ells van exposar el seu testimoni d’esperança cada un des del seu projecte i des de la pròpia experiència viscuda durant aquests darrers mesos de pandèmia. Sis exemples de com la vida consagrada, esdevé en diferents realitats una llum aliada per obrir camins d’esperança.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.