Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Es tracta d'una comunitat cristiana jove, però sòlida. Acaben d'estrenar la capella de la Mare de Déu de la Mercè, al número 2 de l'avinguda Solella de Vilanova i la Geltrú. Substitueix la cuina-menjador d'una casa particular on han fet missa cada diumenge els darrers 12 anys. El nou temple els obre possibilitats. I ja tenen clar quins serveis oferiran amb l'inici del curs escolar.

“La nostra comunitat està en uns barris molt verges pastoralment parlant i volem avançar amb propostes vàlides”. Agustí Panyella és el rector de la parròquia de Sant Joan Baptista de Vilanova i la Geltrú des de fa 15 anys.

Quan hi aterra, el 2004, Panyella rep un encàrrec del qui era vicari general del bisbat de Sant Feliu, mossèn Jaume Berdoy: acabar les obres de Sant Joan i començar una capella als barris de La Collada-Els Sis Camins i Fondo Somella. L'objectiu era garantir la presència religiosa als barris més allunyats del temple.

“En dos mesos mossèn Agustí ja va començar a buscar locals, però tots eren molt petits i molt cars”, explica Josep Maria Catalán, feligrès de la parròquia de Sant Joan Baptista de Vilanova i la Geltrú i membre del consell pastoral. Recorda que era un tema present a l'ordre del dia de les reunions mensuals. Necessitaven un nou espai.

“Una nit sopant abans del consell em va venir com una martellada al cap: podria deixar la casa de la mare”. Així és com es va plantejar reobrir la casa després de la mort de la mare: aprofitant-la per fer missa pel barri. “Va ser un mes de febrer, a principi de quaresma de farà 13 anys”, recorda Catalán. L'endemà del consell van visitar l'espai. Un menjador amb una cuina al costat. “En quinze dies vam portar els bancs, el sagrari i vam celebrar-hi la primera eucaristia”.

Durant 12 anys van celebrar-hi missa cada diumenge. La casa no estava habitada, només s'obria pel culte, apunta el rector, Agustí Panyella. “El 2006 vam fer una votació entre els feligresos de quin nom volien donar a la comunitat i van triar Mare de Déu de la Mercè”.

La nova capella

El darrer any s'ha construït el nou edifici que obre la comunitat a més possibilitats pastorals. “Hi ha molta expectativa al barri: el dia de la inauguració érem prop de tres-centes persones”, recorda Panyella. Una imatge que recull molt bé aquest vídeo del 17 de juny. Aquell diumenge, a l'interior de la capella era plena a vessar:

El proper 23 de setembre, vigília de la festa de la titular, la comunitat de Vilanova i la Geltrú celebrarà la dedicació de la nova capella de la Mare de Déu de la Mercè, amb Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu.

Una comunitat per servir el barri

La nova capella té capacitat per 60 persones, ampliables fins a 120: els locals estan separats per una paret corredissa que permet guanyar espai a favor de la capella. A més de la missa dominical hi oferiran també enterraments, batejos i casaments.

El temple segueix vinculat orgànicament a la parròquia de Sant Joan Baptista, però tindrà autonomia pastoral. Integrats en el mateix consell parroquial, la capella té també un petit consell de comunitat. “La idea és no només dedicar la capella a la qüestió sagramental sinó que sigui una comunitat oberta a la pastoral”. I així poder oferir al barri serveis d'atenció a la gent, catequesi o esplai.

Tenen en ment oferir un servei de catequesi especialitzada amb nois i noies amb discapacitat o que requereixen atencions especials: “Tenim les catequistes preparades i volem que sigui un dels punts específics d'aquesta comunitat”. Les parròquies del Garraf que tinguin infants, per exemple, amb un grau d'autisme, trobaran a la nova capella aquest servei, complementari a la catequesi tradicional.

Catalán i la pastoral de la salut

Josep Maria Catalán coordina la pastoral de la salut del Garraf. Amb la parròquia de Sant Antoni, la Geltrú i Sant Joan sumen 24 voluntaris que estan atenent uns quaranta malalts. Catalán treballava de paleta fins que de jove, amb poc més de trenta anys, el van haver d'operar i li van tocar un nervi. Va passar a cobrar una pensió: “Em vaig veure apartat de la societat”.

Amb el temps faria de voluntari a l'Hospital Sant Camil i els religiosos camils li va pagar els estudis a Barcelona per ser agent pastoral sanitari. Va començar a treball amb pal·liatius i d'aquí li neix la inquietud de constituir un grup per a la pastoral de la salut.

“Tenim ganes d'ajudar més a la gent”

Catalán entén la nova capella com una oportunitat per tirar endavant: “Estem molt agraïts i tenim ganes de fer coses, de fer més grups, de treballar més i ajudar més a la gent”. A l'antic espai feien un curs bíblic i també estudi d'Evangeli amb el que anomenen “grup de Jesús”, que acompanya el rector de la parròquia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.