Vés al contingut
Catalunya Religió

(Càritas Diocesana de Barcelona) Tenir un habitatge amb bones condicions i poder assumir-ne els costos són uns dels factors clau perquè les persones sentin que la seva vida és estable i digna i perquè, aquesta tranquil·litat, els permeti gaudir d’un bon estat de salut. Aquestes són algunes de les conclusions a les quals Càritas Diocesana de Barcelona ha arribat en l’informe 'Llar, habitatge i salut. Acció prevenció social', presentat aquest dimecres en roda de premsa.

El director de l'entitat, Jordi Roglá, ha destacat “el deteriorament físic i psicològic de les persones que atenem”. En aquest sentit, Roglá ha seguit defensant la urgència d’un pacte social contra l’atur i ha reivindicat la necessitat de parlar i treballar per la recuperació física i mental de les persones ateses per Càritas.

Situacions que generen angoixa i patiment

Durant la roda de premsa, s’ha posat de manifest que les persones que acompanyem en el Servei de Mediació en Habitatge viuen situacions d’extrema vulnerabilitat ja que perdre l’habitatge o patir per no poder pagar les factures genera molta angoixa i pot empitjorar la seva situació vital fins al punt de deixar-les excloses de la societat.

En són una alterta les situacions de les famílies ateses: moltes d’elles tenen fills o filles (un 73%), pateixen l’atur (un 70%) i la seva economia és molt precària (en el 59% dels casos, els ingressos anuals són inferiors als 9.000 euros). La seva fragilitat també es reflecteix en el fet que cada vegada més han de viure acollides a casa de les seves famílies o amics, el seu espai vital es redueix a una habitació o han de rellogar per poder arribar a final de mes.

Totes aquestes situacions generen angoixa i patiment i és precisament aquesta altra dimensió de les dificultats relacionades amb l’habitatge les que recull un dels capítols de l’informe presentat. Segons Carme Trilla, cap d’Acció Social de Càritas, “constatem la relació entre males condicions en habitatge i mala salut mental”.

Aquesta reflexió és fruit del treball conjunt entre CDB i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. “Una de les conclusions a les quals s’ha pogut arribar és que la precarietat en l’habitatge passa més factura a la salut de les dones (un 50% de les ateses per Càritas tenen mals de cap o d’esquena, migranyes, etc.) que a la dels homes (un 30% d’ells)”, ha explicat Trilla.

Quant a la salut mental, 2 de cada 3 persones que atenem pateixen situacions d’angoixa, depressió, etc. Els infants també acaben somatitzant la pressió que implica viure en la precarietat: problemes relacionats amb l’alimentació, otitis o una mala salut mental són algunes de les dolències de què parla l'estudi.

Ajuts a l'habitatge social

A més, el document posa de manifest que les ajudes econòmiques destinades a les famílies per pagar lloguers, hipoteques, subministraments, etc. s’han multiplicat per 4 amb relació al 2007, passant dels 0,5 milions d’euros als 2 milions (el total d’ajudes d’aquest any és de 5,3 milions). Durant el 2013, 11.000 persones hauran rebut ajuts de Càritas Diocesana de Barcelona (CDB) en concepte d’habitatge.

En aquest informe també s'explica que Càritas ofereix allotjament a 1.500 persones que no poden accedir a un habitatge. Això és possible gràcies als 360 habitatges, entre els pisos compartits per projectes d’inserció i els de lloguer social, que l'entitat gestiona juntament amb la Fundació Foment de l’Habitatge Social –FFHS.

D’altra banda, també compten amb 6 centres residencials (74 places) per a persones en risc d’exclusió social. En dos anys, l’objectiu de Càritas i de la FFHS és arribar als més de 500 habitatges de lloguer social. Una altra xifra a destacar és que cada dia, 4.200 persones dormen sota un sostre gràcies als ajuts de Càritas.

El treball de CDB per garantir que les persones tinguin un lloc digne on viure també es concreta en el Servei de Mediació en Habitatge (SMH). Es va posar en marxar fa dos anys perquè, a través de la mediació amb entitats financeres o propietaris, les persones que acumulaven deutes per no poder pagar el lloguer o la hipoteca no perdessin el seu habitatge.

285.000 persones ateses per Càritas

En aquests dos anys de vida, s'han atès 1.800 famílies (6.256 persones), s'han evitat 455 desnonaments i s'han aconseguit 101 dacions en pagament. Per a Càritas el més important és que la persona pugui mantenir el seu habitatge. Així, gràcies a la mediació, en 225 casos s'ha aconseguit que les quotes s’acabin adaptant a l’economia familiar o que els deutes es replantegin i en altres 198 s'ha facilitat que les famílies es puguin quedar a l’habitatge en règim de lloguer social.

A més d’aquestes reflexions sobre salut i habitatge, en la roda de premsa també s'ha fet un balanç de l’acció social d’aquest 2013. Salvador Bacardit, delegat episcopal, ha presentat les dades aproximades de tancament d’aquest 2013: “Hem atès, entre les 462 Càritas parroquials, arxiprestals i la diocesana, un total de 285.000 persones”, ha conclòs Bacardit.


[Fotografia: © Alice Sassu]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.