Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Mans Unides) Per tercer any consecutiu, les mobilitzacions, protestes i reivindicacions de les dones ompliran els carrers coparan els titulars dels principals mitjans de comunicació en un moviment mundial que ja sembla imparable.

Però hi haurà moltes, milions de dones, que no podran reclamar els seus drets ni el 8 de març ni cap dia de l'any. Milions de dones que, en ple segle XXI, no seran, ni tan sols, conscients de l'existència d'aquests drets que les emparen i que els haurien de garantir, de manera efectiva, la independència, la seguretat i la possibilitat de tenir un paper rellevant en les seves famílies i comunitats.

Mans Unides, organització fundada fa 60 anys per dones i en la qual les dones tenen un paper executiu i de gestió fonamental, vol aprofitar aquesta jornada per denunciar que la pobresa, que afecta milions de dones a tot el món, és la causa més gran de vulneració de drets de la dona.

"Una vulneració que comença gairebé des del moment del naixement i que augmenta ja des de l'escola", assegura María José Hernando, del departament d'Estudis de Mans Unides. "A partir d'aquí, les dones comencen a quedar enrere en el camí del desenvolupament, amb les conseqüències de marginació i exclusió que la manca d'educació i formació comporten", afegeix Hernando.

Una igualtat encara llunyana

En paraules de María José Hernando: "Les dones menys formades tenen moltes més possibilitats de passar a engrossir les estadístiques de la pobresa i seran més vulnerables davant de tota mena de violència, per desconèixer, fins i tot, el seu dret a denunciar i a demanar ajuda. A Mans Unides som testimonis de la discriminació que les dones pateixen en tots els ordres de la vida.

Sovint, les lleis i polítiques, creades per homes i ratificades per governs majoritàriament masculins, els impedeixen accedir a l'educació, a la salut, a les terres, a l'herència o l'habitatge en termes d'igualtat amb els homes. I si a això sumem tradicions ancestrals, com el matrimoni forçat, el dot o el matrimoni infantil, que, tot i que legalment abolits se segueixen practicant en nombrosos països i que sotmeten a la dona davant l'home, ens trobem amb un panorama que allunya bastant a les dones d'una igualtat que, en molts països, ni tan sols s'entreveu a l'horitzó.

El camí per recórrer encara és molt llarg perquè, la desigualtat porta a les dones a ser víctimes de la fam, l'analfabetisme, la tracta, la desocupació, el treball esclau i l'exclusió de la vida pública i de l'exercici del poder. Encara correspon als Estats l'obligació de desenvolupar lleis i polítiques que, tenint en compte la vulnerabilitat de les dones, garanteixin els seus drets, les organitzacions de desenvolupament com Mans Unides, treballem per donar a conèixer i denunciar aquestes situacions i promovem projectes i iniciatives que permetin a les dones desenvolupar el seu potencial en igualtat amb els homes".

Al 2018 Mans Unides va donar suport directament a més de 800.000 dones a través de tots els projectes aprovats.

Aposta ferma per la dona

"A Mans Unides hem comprovat que els projectes en què hi ha dones involucrades tenen resultats més reeixits, perquè les dones es mostren més implicades en les tasques i compromeses amb què el projecte doni els fruits desitjats. Possiblement per totes les responsabilitats que, des de petites, es veuen obligades a assumir", assegura Isabel Vogel, responsable de l'Àrea de Projectes de l'ONG.

Per això, l'enfocament de gènere és un eix transversal en totes les iniciatives que porta a terme Mans Unidesen els països en què està present, si bé la vulnerabilitat especial que pateixen porta a l'ONG a donar suport a projectes i iniciatives destinats específicament a la promoció i formació en drets de les dones, a la lluita contra la violència de gènere, a la posada en marxa d'activitats generadores d'ingressos i al foment de la participació social i política de les dones, entre altres.