Vés al contingut
Catalunya Religió
Santa Tecla Tarragona 2022
[Foto: Arquebisbat de Tarragona]
Galeria d'imatges

Arquebisbat de Tarragona Aquest divendres dia 23 de setembre Tarragona ha celebrat el dia gran de la seva festa major en honor de santa Tecla, verge i màrtir. La jornada ha començat al matí amb la celebració de l’Ofici pontifical en honor de la patrona de la ciutat, que ha estat presidida per l’arquebisbe Joan Planellas, i han concelebrat amb ell Joaquim Fortuny, vicari general; Antoni Pérez de Mendiguren, degà-president del Capítol de la Catedral; els vicaris episcopals, els canonges de la Catedral i altres preveres de la ciutat.

La missa s’ha iniciat amb la processó de trasllat de la relíquia del braç de santa Tecla des de la seva capella fins a l’altar major de la Catedral metropolitana. Seguidament ha tingut lloc la celebració de l’eucaristia, que ha comptat amb la participació de la Corporació Municipal i de les autoritats civils, militars i policials de la demarcació, així com dels representants d’associacions, entitats i confraries de la ciutat, a més de centenars de fidels que han omplert l’església basilical. Per altra banda, el Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral han sostingut els cants de la celebració.

L'arquebisbe Planellas, en la seva homilia, s’ha referit a la celebració del 700 aniversari de l’arribada de la relíquia del braç de santa Tecla a la ciutat: “És la valentia de la fe que ens fa, a set-cents anys de distància, ser hereus de tanta història, de tanta fe viscuda i patida, i també de tantes pregàries i de tantes peticions a la jove màrtir que ha esdevingut, pel seu exemple, una santa ben tarragonina.”

El prelat també ha recordat que la festa coincideix amb l’inici d’un curs que “per a la nostra Església diocesana té dues fites importants, dues propostes engrescadores”. En aquest sentit ha presentat breument les ‘Prioritats pastorals’ d’aquest curs 2022-2023 i la reorganització territorial de la vida cristiana en les unitats pastorals. Per això ha demanat “la intercessió de sant Pau i de santa Tecla per tal que, com ells, tinguem el coratge de continuar endavant en la vivència de la fe tot i les dificultats presents”.

Tecla, un dona lliure

L'arquebisbe ha parlat de la vida de santa Tecla, “una noia jove, originària d’Iconi, a l’Àsia Menor, que rebutjà un matrimoni concertat i es convertí a la fe cristiana gràcies a la predicació de sant Pau”. Del seu testimoniatge ha destacat que “la fermesa de la fe, la virginitat i l’audàcia van de la mà”. Ha recordat que “Tecla actua impulsada per la llibertat que el Senyor li ha donat i, en aquest punt, es troba precisament el foc de la seva santedat”.

Seguint aquest exemple de llibertat, Planellas ha convidat els cristians a continuar cridant “‘sacrilegi, sacrilegi’ quan la llibertat de les persones es veu amenaçada i frustrada, quan constatem abusos de poder i de consciència al nostre voltant, quan la vida humana és menystinguda, tant si és al seu començament, com en el seu desenvolupament, com en l’etapa final de l’existència humana”.

“Tecla va ser una dona lliure de qualsevol convenció social, que visqué la llibertat que Crist li havia donat. Aquest és el veritable ‘poder‘ del ‘no poder‘ de la pobresa evangèlica: és la llibertat dels fills de Déu”, ha assegurat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.