Vés al contingut
Catalunya Religió

(Vatican News) Davant les càmeres del canal italià Tv2000, el cardenal i secretari d'estat del Vaticà, Pietro Parolin, ha explicat que el paper de la Santa Seu en la guerra ucraïnesa es planteja des de diverses perspectives. “Crec que el que hem de fer ara és, en primer lloc, aturar les armes i aturar els combats”, ha dit Parolin.

En primer lloc, ha fet esment de l’aspecte “naturalment religiós”, que consisteix en convidar a una “oració insistent perquè Déu concedeixi la pau a aquesta terra turmentada i perquè els creients s’hi impliquin de manera coral”. En aquest sentit, cal recordar la recent Jornada d’Oració i Dejuni per la pau a Ucraïna, convocada pel papa Francesc per a creients i no-creients que va tenir lloc el 2 de març coincidint amb el Dimecres de Cendra, amb el que l’Església va donar inici al temps litúrgic penitencial de Quaresma.

Aturar les armes, aturar els combats

En segon lloc, Parolin ha destacat la qüestió humanitària, especialment per mitjà de Càritas, les diòcesis i altres institucions a Ucraïna. Totes elles compromeses amb l’acolliment dels refugiats.

Finalment, el cardenal ha insistit en el paper diplomàtic de la Santa Seu: “Ja hi ha diferents intents a tot el món, amb la qual cosa estem disponibles, si es considera que la nostra presència i la nostra acció pot ajudar, hi serem”, ha subratllat.

“Crec que el que hem de fer ara és, en primer lloc, aturar les armes i aturar els combats. Sobretot, però, cal aturar una escalada”. A més, ha remarcat la importància de la primera escalada; la verbal. “I quan es comença per usar determinades paraules i certes expressions, només s’inflamen les emocions”. “Naturalment, crec jo, i insensiblement desemboquen en l’ús de diferents mitjans, com són les armes mortals que veiem en acció en aquest moment a Ucraïna”, ha insistit.

La importància de la negociació

El 28 de febrer, en una entrevista amb quatre diaris italians, Parolin ja s'havia fet ressò de l’emergència d’evitar qualsevol tipus d’escalada, d’aturar els enfrontaments i de negociar. Alhora, va afegir que “la possible tornada a una guerra freda amb els dos blocs enfrontats és un escenari inquietant”, atès que “és contrària a la cultura de la fraternitat que el papa Francesc proposa com a única via per a construir un món més just, solidari i pacífic”.

Parolin va valorar la negociació, el diàleg com a “única forma raonable i constructiva de resoldre les diferències”. En aquest cas, va reconèixer que la Santa Seu, “que durant els últims anys ha seguit constantment, discretament i amb gran atenció els esdeveniments a Ucraïna, posant-se a disponibilitat per a facilitar el diàleg amb Rússia, tot ajudant ambdues parts a reprendre aquest camí”.

“Qui té a les seves mans el destí del món ens deslliuri dels horrors de la guerra”

El primer dia de guerra, el 24 de febrer, el secretari d’estat va emetre una primera declaració on recordava les paraules del Papa a l’audiència general de dimecres 23 de febrer en què va demanar a les parts implicades que “s’abstinguessin d’emprendre qualsevol acció que pugues causar encara més patiment a les poblacions, que desestabilitzes la convivència pacífica o que desacredites el dret internacional”.

En aquell moment, Parolin va afirmar que els tràgics escenaris que tots temíem s’estaven esdevenint, però subratllava que encara hi havia temps per a la bona voluntat. “Encara hi ha lloc per a la negociació, encara hi ha lloc per a l’exercici d’una saviesa que impedeixi la prevalença dels interessos creats, que protegeixi les legítimes aspiracions de cadascú i eviti al món la bogeria i els horrors de la guerra”, deia el cardenal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.