Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Agrupació Ilerdenca de Pessebristes) L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, seguint el costum iniciat fa cinc anys, exposa des d’ahir “Divendres de Dolors” a la capella de Sant Jaume del “Peu del Romeu” al carrer Major de la ciutat de Lleida, un original Calvari artístic, que se suma així a les tradicions i costums de la celebració de la Setmana Santa.

L’artista, restaurador i pessebrista José A. Ferrer, ha estat com tots els anys l’autor de la composició artística, que a mena de decorat, embolcalla i fa ressaltar tot el conjunt del Calvari. L’artista, emprant elements naturals i també cartró i paper pintats a ma i decorats, ha volgut reproduir el paisatge de Palestina, representat com a fons de l’escena el que se suposa fou el temple de Jerusalem i a banda i banda un teatre romà; donant així un major realisme al conjunt i oferint un digne resultat, que el posa en valor.

El conjunt plàstic el conformen nou figures fetes amb fang, cuit i pintades a ma amb les quals és vol representar el passatge bíblic on es narra la crucifixió de Jesús en el mont Calvari a les afores de Jerusalem, emprant per a fer-ho el millor art pessebrista. L’escena ens presenta a Maria la mare de Jesús agenollada i Sant Joan dret, tots dos als peus de la Creu del Crucificat. Apareixen també les dones de Jerusalem “les Maries” i tres soldats romans, un portant la llança, després d’haver traspassat amb ella el cor de Jesús a la Creu i els altres dos, en actitud de jugar-se als daus les seves vestidures.

La representació central d’aquest Calvari és la Crucifixió de Jesús clavat a la Creu, feta també amb fang cuit i acompanyat pels dos lladres crucificats amb Jesús. Se sap que aquest singular Calvari va ser adquirit pels pessebristes lleidatans a finals dels anys 60, possiblement al taller dels artesans barcelonins els germans Martí i Joan Castells. Considerat com una peça valuosa i única d’aquest estil a Lleida, es podrà visitar tots els dies de Setmana Santa fins el dia de Pasqua, de 6 a 8’30 de la tarda.