Vés al contingut
Catalunya Religió
cristianisme-justicia-lgtbiq
Fotografia: Freepik / Cristianisme i Justícia.

Cristianisme i Justícia Per què ha estat tan difícil per a l'Església catòlica acostar-se a les persones LGTBIQ+? És un dels interrogants que planteja El reconeixement de les persones LGTBIQ+ en l'Església, la nova publicació de Cristianisme i Justícia. S'emmarca en la col·lecció Quaderns del centre d'estudis dels jesuïtes i l'han escrit Montserrat Escribano, Enric Vilà i el jesuïta James Martin.

El número 229 de la col·lecció Quaderns es planteja perquè l'Església està tan endarrerida respecte de les organitzacions seculars i, fins i tot, d'altres esglésies que han fet que la comunitat LGTBIQ+ se senti benvinguda. Ho explica Martin en el pròleg que també es pregunta per què l'Església "és tan lenta" a l'hora d'intentar ajudar i protegir un grup de persones que "sovint corre el risc de sofrir assetjament, pallisses i violència". "Per què és tan difícil per als catòlics veure les persones LGTBIQ+ com a fills estimats de Déu?", hi afegeix.

Segons Martin, l'acostament pastoral als catòlics LGTBIQ+ "no és simplement una moda, ni una tendència passatgera". "Ni tan sols és alguna cosa que respongui a les pressions de la cultura", diu. Subratlla que es tracta d'una "labor constitutiva de l'Església". En el seu pròleg explica que és "una missió que troba les seves arrels últimes en els evangelis".

El reconeixement de les persones LGTBIQ+ en l'Església recull temes com el servei pastoral de l'Església al col·lectiu LGTBIQ+; el reconeixement de l'orientació sexual i la Bíblia; la condició humana creient i la sexualitat; i un seguit de preguntes per a la reflexió.

Els autors del nou Quadern

Montserra Escribano és doctora en Filosofia, Menció europea i Premi extraordinari al doctorat 2016-2017, per la Universitat de València. Màster en Ètica i Democràcia. Llicenciada en Teologia, Facultat de Teologia i Llicenciada en Humanitats, Universitat de València. Professora de la Facultat de Teologia 'San Vicente Ferrer'. Forma part de la Junta directiva de la European Society of Women Theological Research (ESWTR). Pertany al College Theology Society (CTS) i al Grup d'Investigació en Bioètica de la Universitat de València (GIBUV).

Enric Vilà és llicenciat en teologia, especialització en Bíblia per la Facultat de Teologia de Catalunya. Llicenciat en Ciències Empresarials (M.B.A) per ESADE i màster en Gestió d’Entitats Sense Afany de Lucre (ESALS) per la Universitat de Barcelona (UB). Sotsdirector del Centre LGTBI de Barcelona. Membre de l’Associació Cristiana de Lesbianes i Gais de Catalunya (ACGIL) i del Fòrum Europeu de Grups cristians LGTBI.

James Martin és un jesuïta, escriptor i editor de la revista America. El 2017 el papa Francesc el va elegir consultor de la Secretaria de comunicació del Vaticà. El seu llibre Tender un puente (2018) (ed Mensajero) on explica com l'Església catòlica i la comunitat LGTBIQ+ poden iniciar una relació de respecte, compassió i sensibilitat, va suscitar un intens debat dins l'església. El 2021 va estrenar al Festival de Cinema de Tribeca (Nova York), un documental sobre el seu ministeri LGTBIQ+ amb el mateix títol de Building a Bridge (Construir un pont).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.