Vés al contingut
Catalunya Religió

(Animaset) El proper 26 de maig de 2019, els ciutadans de Barcelona estan cridats a les urnes per elegir els seus representants a la ciutat. Què pensen els candidats i candidata a l’alcaldia de Barcelona sobre el fet religiós? I sobre les mesquites o la Sagrada Família? Quin model d’integració tenen? Segons el seu parer, les festes religioses han de marcar el calendari laboral? La fe és un fet públic o privat? Escola pública o concertada?

Totes aquestes qüestions i d'altres es recullen en el llibre "Déu a Barcelona. Sis alcaldables i el fet religiós”, dels autors Paris Grau i Jordi Roigé i editat per Claret. El llibre, que mostra a la ciutadania la posició dels principals candidats a l'alcaldia d'una de les ciutats més importants d'Europa sobre aquest tema, es presentarà aquest dimecres 10 d'abril al Palau Mercader de Barcelona.

El paper de l'Església catòlica

El candidat Ernest Maragall considera que és el moment de revisar els acords amb el Vaticà, així com la relació que ha de tenir Barcelona amb l'Església Catòlica, mentre el candidat del PP Josep Bou, afirma que l'única religió que hauria de rebre suport financer, per part de l'administració pública, hauria de ser la catòlica. Per contra, per al candidat socialista, Jaume Collboni, la tasca social que fa l'Església, a través de Càritas, hauria de ser protegida i finançada per l'administració pública, tot i que l'alcalde de la ciutat ha de mostrar respecte i reconèixer a l'Església Catòlica.

Mesquites a la ciutat?

La construcció d'una gran mesquita a la ciutat comtal és tema de discòrdia. Joaquim Forn no s'oposaria a la seva creació, sempre que es respecti la normativa de centres de culte, que sigui única per a totes les sensibilitats de l'islam i que els diners per a la seva construcció procedeixin de les pròpies comunitats; en el cas de ser finançament extern, considera que s’haurà de vigilar. En una línia semblant estaria Ernest Maragall, el qual no veu cap inconvenient, si així ho volen les comunitats islàmiques presents a Barcelona. Manuel Valls va un pas més enllà i afirma que Barcelona necessita una gran mesquita i que aquesta ha d'estar ubicada al centre de la ciutat. El candidat socialista, Jaume Collboni, no és partidari de construir una mesquita; la seva proposta passa per donar més presència a les comunitats presents a cada barri. Per al candidat popular, Josep Bou, una mesquita a Barcelona no entra dins de les seves prioritats, assegurant que perquè aquest fet es donés els països musulmans, que no deixen construir esglésies, haurien de fer-ho.

Autors del llibre

Paris Grau Garceran: graduat en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra, Màster en Comunicació Política i Postgrau en Comunicació i Religió per Blanquerna - Universitat Ramon Llull, i amb estudis en Filosofia i Teologia. Fundador de l'associació Deba-t.org i membre actiu de Twenty50. Ha desenvolupat la seva carrera professional en el món de la comunicació a Blanquerna i a Animaset.

Jordi Roigé i Solé: llicenciat en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, director de Animaset i professor de Blanquerna - Universitat Ramon Llull. Productor i editor, ha estat corresponsal a Brussel·les i cap d'informatius de Catalunya Ràdio, fundador de Catalunya Cultura i director general de Política Lingüística. Ha dirigit per a cinema i televisió i va promoure la candidatura dels castells com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.