Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Fundació Escola Cristiana de Catalunya) El passat divendres i dissabte tingué lloc a Barcelona la 13a Jornada de Pastoral Educativa va aplegar més d’un centenar de pastoralistes, mestres i professors de Religió al Seminari Conciliar de la capital catalana. Sota el lema "Portem aquest tresor en gerres de terrissa", perquè quedi ben clar que aquest poder incomparable ve de Déu, i no pas de nosaltres (2 Co 4-7).

La jornada es va obrir amb unes paraules del secretari general de la FECC, pare Enric Puig, qui va alertar del moment delicat que travessa l’escola concertada a causa dels projecte d’admissió d’alumnes i matrícula que prepara el Departament d’Educació, contra el qual l’escola cristiana ha recollit un alt nombre d’al·legacions que presentarava dilluns a la seu de la Conselleria. “Aquest decret vol limitar el dret dels pares i mares a escollir l’escola que volen, quelcom que contradiu amb l’Estatut i la Constitució”, va declarar. “Malgrat tot, en aquesta jornada hem de fer el possible per deixar fora els neguits que ens aclaparen i deixar-nos guiar per l’Evangeli, que és el nostre tresor i que hem de sembrar”, va concloure. La jornada va comptar amb dues ponències: "L’escola que teixeix un futur evangèlic", a càrrec de Pepe Laguna, i "Per una pedagogia del ser: desvetllar la pròpia vocació", a càrrec de Maria del Mar Galceran. Laguna, pedagog i editor de l’àrea de Religió de l’editorial SM, va donar algunes de les claus educatives dels textos del Papa Francesc. “Som vulnerables i no existiríem sense el concurs dels altres. Ens necessitem, encara que pensem que som independents. Un vedell neix i es posa dret de seguida. Si un nadó és abandonat, no se’n pot sortir tot sol; per tant, som per naturalesa interdependents”, va explicar. “Malauradament, sembla que hem perdut la capacitat d’establir vincles amb els altres”. Laguna va completar la seva ponència fent referència a filòsofs com Hobbes, Voltaire o al sociòleg Zygmunt Bauman, així com a la Declaració Universal dels Drets Humans. “Assumim plenament la declaració de drets, però ben sovint no es corresponen a la realitat. “A la teoria gaudim d’aquests drets, però a la frontera algú et pot dir que no en tens, de drets”, va afirmar.

A la ponència de dissabte, "Pedagogia del ser: desvetllar la pròpia vocació", Maria del Mar Galceran va abordar “les tres pedagogies per desvetllar el nostre ser”: la pedagogia de l’escola i el silenci, “que significa estar receptius per poder trobar el tresor que tots portem en el nostre cor”; la pedagogia de la contemplació, “que implica educar la mirada, i per això potser hauríem de practicar l’austeritat d’informació”, i finalment la pedagogia de l’amor. La jornada es va completar amb espais pràctics, entre els quals, La maleta missionera; Com respondre preguntes amb dificultat que ens fan els alumnes?; Hi ha trobades que ens canvien la vida...

La jornada també va comptar amb l’Eucaristia, que va oficiar el cardenal-arquebisbe de Barcelona i president de la FECC, Joan Josep Omella, i en la qual va felicitar i donar les gràcies als mestres i pastoralistes per la tasca que fan. Omella va afirmar que és important que tinguem “presència i ens demanem sovint per l’estil de formació humana que donem”. Va afirmar que la nostra principal missió és “mostrar la bellesa de la fe cristiana, viure la comunió i la solidaritat”. Omella també va assenyalar les dues temptacions que correm en temps difícils, “la desesperació o la fugida”, i va fer una crida a la unitat dels catòlics, “no ens he de desesperar ni fugir, sinó unir-nos més. En moments difícils, la joia”. El cardenal arquebisbe va concloure que “hem de confiar que el que hem sembrat donarà fruits”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.