Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) El Vaticà només permet l’entrada als visitants que tinguin el passaport sanitari, ja sigui el Green Pass vaticà, el Green Pass europeu, o altres certificats oficials que acreditin la vacunació o la curació del SRAS-Cov-2, o una prova PCR amb resultat negatiu del virus feta en les últimes 48 hores.

Aquesta mesura de prevenció s’ha posat en marxa l’1 d’octubre gràcies a una ordre emesa pel President de la Comissió Pontifícia de l’Estat de la Ciutat del Vaticà sobre emergències de salut pública, tot i que el seu principal impulsor ha estat el papa Francesc. Durant la seva intervenció en l’audiència del 8 de setembre, el Papa va demanar a la Governació del Vaticà que prengués les mesures necessàries per contrarrestar la situació d’emergència sanitària en la qual es trobava l’Estat Pontifici: “Hem de garantir la salut i el benestar de la comunitat treballadora respectant la dignitat, els drets i les llibertats fonamentals de cadascun dels seus membres”.

La nova reglamentació afecta tots els ciutadans, ja siguin turistes, residents de l’Estat, o el personal que presti qualsevol tipus de servei a la Ciutat del Vaticà, que a partir d’ara ha de mostrar el seu passaport sanitari al Cos de la Gendarmeria, que controla l’accés al Vaticà. D’aquesta manera, la Santa Seu s’ha avançat a Itàlia, que a partir del 15 d’octubre exigirà el passaport sanitari per treballar i viure al seu territori.

Les celebracions litúrgiques, una excepció

Tal i com es pot llegir a l’ordenança, l’única excepció a la nova normativa del Vaticà serà durant les celebracions litúrgiques, on tot i que s’hagin de seguir respectant les normes sanitàries de distanciament i l’ús dels equips de protecció individual, no es demanarà el document sanitari als feligresos.

Aquesta ha estat la segona mesura de prevenció contra el Covid-19 més important que s’ha dut a terme al Vaticà, després de la campanya de vacunació que va començar al febrer i que va permetre vacunar als 800 residents i més de 3.000 treballadors (i les seves famílies). En estar vacunats, tots ells ja disposen del certificat sanitari europeu, i això fa que aquest nou control no els suposi cap impediment.