Vés al contingut
Catalunya Religió
Fotografia: Salesians Tibidabo.

(Laura Mor –CR) La comunitat salesiana del Tibidabo ha decidit sumar-se a la invitació del papa Francesc i “avançar pel camí d’una conversió pastoral i missionera, que no pot deixar les coses com estan”. Són paraules de l’exhortació apostòlica Evangelii Gaudium que els ha servit de full de ruta. Després d’una llarga reflexió compartida i de múltiples consultes, la comunitat ha pres la decisió d’adherir el Temple del Sagrat Cor de Jesús a la Xarxa Mundial d’Oració del Papa.

“El papa Francesc fa una invitació a la reconversió de les institucions d’Església i el Tibidabo ho necessita globalment”, explica el salesià Francesc Riu, rector del temple. Aquests dies han anunciat aquesta aposta de renovació a les persones més properes a la comunitat. El pare Riu ho descriu com un procés llarg i gens improvisat, que assumeix el compromís de la renovació eclesial.

Des de 2016 ja es va encarregar a la comunitat salesiana del Tibidabo pensar en una revisió i renovació de tota l’acció pastoral. Una àmplia mirada que passa per actualitzar, entre d’altres serveis, l’administració de sagraments, l’hostatgeria o l’adoració diürna i noctura. En els propers mesos, tota l’acció pastoral que es realitza en el Temple serà renovada sota aquest impuls del papa Francesc, amb el suport del cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i del superior provincial de la Inspectoria salesiana de Maria Auxiliadora, Ángel Asurmendi Martínez.

Les negatives a la renovació

Amb la pandèmia, moltes de les activitats pastorals es van interrompre per motius sanitaris. És el cas de l’adoració nocturna, que comptava amb 30 grups d’adoradors. Durant molts anys l’ha gestionat l’Associació Adoració Nocturna del Tibidabo (ANT), una entitat erigida amb els estatuts de l’arquebisbat de Barcelona de l’any 1967 i vinculada a l’Adoración Nocturna Española (ANE), amb la que la congregació salesiana no té cap vinculació.

Aquesta associació s’ha mostrat contrària a fer un canvi d’orientació del servei. En paral·lel, i en pocs dies, la comunitat salesiana ha rebut el suport d’alguns torns d’adoradors, oberts a aquesta nova mirada de conjunt sobre tota l’acció eclesial del Temple. “Ens han dit ‘estem amb el Tibidabo en la renovació del Temple’”, explica el pare Riu.

De fons hi ha la dificultat de fer compatible el model prefixat d’una institució que no veu la necessitat de canviar res, amb la renovació eclesial que promou el papa Francesc. I aquí els salesians són diàfans: “La fidelitat al Papa en el carisma salesià és essencial”, apunta el pare Riu. Amb l’adhesió a la Xarxa d’Oració, consideren que “aquest itinerari espiritual integra dues dimensions inseparables de la vida cristiana”. És a dir: la pregària i l’acció missionera.

L’origen de l’adoració

La Companyia de Jesús ja va crear l’apostolat de l’oració al segle XIX. Van veure que, als seminaristes en formació, els convenia utilitzar la pregària orientada a l’àmbit missioner. “La devoció al Sagrat Cor ha de servir per despertar la vocació missionera, l’evangelització”, recorda el pare Riu. La iniciativa s’ha estès a tot el món. I també és present en el Temple del Tibidabo.

Després del Sínode sobre la nova evangelització de 2012 els mateixos jesuïtes van comprendre que calia un canvi d’orientació. I l’església va determinar la “recreació” de l’apostolat de l’oració. Una reconversió que el papa Francesc, en assumir el pontificat, va adoptar com a pròpia. Així va néixer la Xarxa Mundial d’Oració del Papa.

“A nosaltres ens ha semblat que les idees utilitzades per la Xarxa ens podien servir per reconversió al Temple del Tibidabo”, apunta el salesià Francesc Riu. Es tracta d’una església sense gaire relleu de parròquia. El Sagrat Cor de Jesús no compta amb una feligresia estable: “És un lloc turístic, ve gent de tot Barcelona, Catalunya, Espanya i d’arreu del món”. I aquí, reconeix, “hi ha moviment en el culte, però la dimensió parroquial és mínima".

Garantir l’eficàcia i la qualitat de la renovació

“El nostre compromís de dur a terme aquesta profunda ‘renovació’ de l’acció pastoral del Temple del Sagrat Cor de Jesús comporta que tots els qui hi participem assumim la responsabilitat de garantir-ne l’eficàcia i la qualitat”, expliquen des de la comunitat. La proposta s’ha elaborat a partir dels documents de la Xarxa Mundial i dels criteris pastorals que caracteritzen les obres salesianes.

La comunitat ha reflexionat sobre l’acció pastoral que es realitza en el Temple del Tibidabo entorn de set grans qüestions: l’acollida cordial, la celebració de l’Eucaristia, l’oració, l’adoració eucarística, els sagraments, la dimensió missionera de la devoció al Sagrat Cor i el carisma salesià. I han seleccionat uns objectius preferents que determinaran el futur immediat de la seva acció pastoral, en totes les vessants.

Amb aquesta finalitat, conviden a tots els qui se senten ‘amics del Temple del Tibidabo’ a manifestar el seu suport a aquesta iniciativa, cadascú segons les seves possibilitats. L’organització indica que els interessants poden comunicar el seu nom i disponibilitat a l’adreça rector.tibidabo@salesians.cat i que les dades personals seran degudament protegides, i tan sols seran utilitzades per aquesta finalitat. Mitjançant el correu electrònic i a través del web tibidabo.salesianos.edu informaran de forma regular sobre l’acció pastoral al temple.

El Papa demana audàcia i creativitat

L’exhortació apostòlica del papa Francesc Evangelii Gaudium ha guiat els salesians del Temple del Tibidabo en aquest temps en què se’ls ha demanat repensar l’acció pastoral. “Desitjo que totes les comunitats procurin posar els mitjans necessaris per avançar pel camí d’una conversió pastoral i missionera que no pot deixar les coses com estan”. “Invito tothom a ser audaç i creatiu en la tasca de repensar els objectius, les estructures, l’estil i els mètodes evangelitzadors de les pròpies comunitats. Una postulació de les finalitats sense una adequada recerca comunitària dels mitjans per assolir-les està condemnada a esdevenir una mera fantasia”, apuntava Francesc en aquest document (EG, 25 i 33).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.