Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació Joan Maragall) El físic i poeta, David Jou, catedràtic de Física de la Matèria Condensada farà una conferència aquest dimarts sobre "La partícula de Déu - o bosó de Higgs-: Què ens diu sobre el món?".

A començaments de juliol, el CERN, el gran centre europeu de recerques en altes energies i partícules elemntals, va fer pública la notícia del descobiment d'una nova partícula que probablement és l'anomenta bosó de Higgs. Aquesta era la darrera partícula de les previstes pel model estàndard de la matèria que encara faltava per trobar.

Segons el model estàndard, la matèria està constituïda per dos tipus de partícules elementals: els quarks (que formen, per exemple, els protons i els neutrons) i els leptons (per exemple, els electrons i els neutrins). Així, la matèria a què estem acostumats -constituïda per àtoms formats per protons, neutrons i electrons- seria només un cas particular -tot i que el cas més estable- de moltes altres possibilitats materials.

El model estandard es completa amb un model de les quatre interaccions fonamentals (interaccions nuclears fortes, febles, interaccions electromagnètiques, i gravitació), relacionades amb unes partícules portadores intermediàries.

El bosó de Higgs està relacionat amb el fet que algunes d'aquestes partícules intermediàries particules tinguin massa no nul·la i corresponguin a forces de curt abast , en cncret, a les interaccions nuclears febles.

No es pot descartar, però, que la nova partícula, en lloc de ser el bosó de Higgs, fos un nou tipus de partícules -les partícules supersimètriques- que també són cercades des de fa temps, ja que podrien constitutir la matèria fosca de l'univers, més abundant que no pas la matèria normal.

L'acte, que es farà a les set de la tarda a l'auditori de la Facultat de Comunicació de Blanquerna i que està organitzat per la Fundació Joan Maragall, suscitarà preguntes com si és realment el bosó de Higgs, la darrera partícula que mancava en el model actual de la matèria, o obre la porta a un nou tipus de matèria?

A més, Jou abordarà temes com quin paper juga el bosó de Higgs en l'arquitectura del món o de què està format l'univers.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.