Vés al contingut
Catalunya Religió
nit-religions
Fotografia: AUDIR.

Lucía Montobbio –CREnguany la 'Nit de les religions' passa a dir-se 'Nit de les religions, conviccions i creences en diàleg'. Un canvi per explicitar que participen iniciatives que no estan vinculades a una tradició religiosa específica. Aquesta, però, no és l'única novetat de la jornada que se celebrarà aquest cap de setmana. La iniciativa, que arriba a la seva setena edició, està liderada pel grup de joves de l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR).

Sergio Arévalo, codirector de l’AUDIR, fa notar que aquest any hi ha hagut un canvi de nom. “La celebració ha estat coneguda, fins ara, com a 'Nit de les Religions', hem volgut explicitar que hi ha participants, entre els assistents a l’acte i entre les entitats que col·laboren, que no representen una tradició religiosa concreta”.

“Hem d’estar disposats a dialogar amb tots els que compartim camí”

Aquest és el cas de grups interreligiosos com el de Diàleg Interreligiós del Raval; o bé el de grups que barregen persones creients i no-creients com el Grup de Diàleg de Gràcia, el Grup de Diàleg de Nou Barris, o el Grup de Crisi Climàtica i Espiritualitat de l’AUDIR.

L’acte és un punt de trobada que vol observar el diàleg en el sentit més ampli de la paraula. “Inspirats en els valors de la UNESCO, el diàleg o la trobada, no només ha de ser entre religions, hem d’estar disposats a dialogar amb tots els que compartim camí”, recorda Arévalo.

“La diversitat de creences i conviccions és un patrimoni de la nostra societat i, quan va acompanyada del respecte i el diàleg, és un pilar sobre el qual construir una societat més justa i igualitària”, afirma Arnau Oliveres, codirector de l’AUDIR. “La Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg és un esdeveniment que promou la trobada i el diàleg inclusiu, que vol ser un espai que permeti conèixer la diversitat del nostre país i combatre prejudicis, estereotips i discursos que promoguin l’odi, mostrant les aportacions de les tradicions a una humanitat compartida”.

L’acte inaugural serà dissabte 17 de setembre, a les 12:00 h, a la Sala d’Actes del Centre Cívic de les Cotxeres de Sants (carrer de Sants, 79). Hi intervindran Khalid Ghali Bada, comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, i Montse Castellà, presidenta de l’AUDIR.

Arévalo destaca que han volgut variar l’activitat que clou la presentació de la Nit de les religions, conviccions i creences. “Habitualment teníem un acte o una activitat que estava relacionada amb el diàleg interreligiós, o intercultural, per exemple una coral que tingués diversos membres de diverses religions". "A partir d’ara, ens proposem centrar-nos en cultures presents a Barcelona, cada any, voldríem presentar-ne una”. En aquesta ocasió, es farà una actuació de Rumba, a càrrec del grup Rumba Nois, amb explicacions sobre el poble gitano i la rumba catalana. També hi haurà un taller de palmes.

Millor coneixença i diàleg en una trobada presencial

Per últim, se celebra el retorn a la presencialitat. “La sensació que ha acabat la pandèmia ens ha alleugerit força, ja que el format torna a recuperar la idea original, ja no hem d’acomplir un llistat infinit de mesures sanitàries, i això facilita la trobada amb els veïns, una millor coneixença i diàleg.”

La idea de la 'Nit de les religions' sorgeix del grup de joves de l’AUDIR. “El 2015, els joves es van asseure a pensar en què podien oferir a la resta de ciutadans, se cercava una idea que pogués ser atractiva per a tothom, sense importar l’edat, la cultura o la tradició religiosa". Arévalo explica que, llavors, es va posar sobre la taula l’exemple de Berlín, allà ja se celebrava la 'Nit de les religions'.

Aquesta ja és la setena 'Nit de les Religions' que se celebra a Barcelona i el nombre dels qui volen participar creix. “El gran gruix d’entitats són veteranes, repeteixen, però hi ha també qui s’estrena en aquesta edició”. Aquest és el cas de la parròquia de Sant Andreu Palomar, l’Associació d’estudiants musulmans, Asatru Catalunya, o Cementiris de Catalunya, entre d’altres.

El grup de joves de l’AUDIR, format per deu membres de diverses religions i cultures, ha estat treballant “des de desembre per fer possible aquesta setena edició". S’han organitzat per "afrontar les diverses tasques, per perfilar el programa, contactar amb les entitats i molt més". Ara, només esperen que tot això "pugui ser útil per promoure els valors de la cultura de pau, i afavorir la convivència i el compartir entre els barcelonins”, assegura Sergio Arévalo.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.