Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Roger Vilaclara –CR) Piles i piles de caixes, furgonetes que arriben i marxen directes a Ucraïna i voluntaris que organitzen el material i els aliments que s’enviaran en els propers dies. Aquest és l’ambient que es viu a la parròquia de Santa Mònica, al número 9 de la Rambla de Barcelona, aquests dies on s’està recollint tota mena d’ajuda humanitària per enviar a Ucraïna.

“Des d’aquí surten furgonetes cada dia, és el punt de recollida més important de la ciutat”, explica Andrii Antonovski. Es defineix com un “ciutadà no indiferent”. Va néixer fa 48 anys a Ucraïna i en fa vint que viu a Barcelona. Ara, col·labora en aquesta iniciativa que s’ha engegat des de Santa Mònica, una parròquia grecocatòlica de Sant Iosafat que es seu de dues associacions ucraïneses: l’ONG Sonrisas de Ucrania i Chervona Kalina.

Des de la parròquia es recull material d’ajuda humanitària: donatius econòmics, menjar, roba, medicaments, productes d’higiene per a nadons i d’higiene femenina. També material de protecció com cascs i armilles antibales “perquè els professionals paramèdics es puguin protegir”, explica Antonovski. Aquí s’organitzen tots els donatius i es seleccionen per caixes que arriben a Ucraïna passant per Polònia, “la via més còmode”, diu. A Ucraïna diverses associacions amigues recullen totes les caixes i les distribuïxen.

Antonovski explica que, després de la crida, la comunitat ha rebut una resposta “fantàstica”. “La societat catalana és molt solidària, hi confiàvem plenament”, expressa. Una crida que han fet a través de grups de WhatsApp i de les xarxes socials.

“Amb l’esperança que la guerra acabi el més aviat possible“

“El que fa Vladímir Putin és un crim contra la humanitat, és un assassí”. Amb aquesta contundència Andrii Antonovski mostra la seva impotència davant el conflicte que va esclatar el dijous passat. Assegura que el president rus no és religiós encara que vagi a l’església perquè “la religió no permet aquests actes”.

La comunitat ucraïnesa viu el conflicte “amb molta preocupació i amb l’esperança que la guerra acabi el més aviat possible”, diu Andrii Antonovski. El voluntari remarca que Ucraïna ha viscut, des de la seva independència, 31 anys pacíficament. Ara, esperen que Rússia “sigui castigada”.

Sobre les negociacions entre Ucraïna i Rússia que han començat aquest dilluns, Antonovski ho té clar: “La veritat és que els ucraïnesos hi van sense confiar en la paraula dels russos”. Assegura que Putin ha violat totes les promeses que ha fet amb Ucraïna en el passat i que, per aquest motiu, la comunitat no confia en la seva paraula.

La parròquia és oberta per recollir material cada dia de nou del matí a vuit del vespre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.