Vés al contingut
Catalunya Religió
Parlament Comissió Abusos
Sessió Constitució de la Comissió [Parlament de Catalunya]

ACN PSC, ERC, Junts, la CUP i els comuns han pactat una proposta de pla de treball per a la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església. Al document hi plantegen prop de 90 compareixences que inclouen representants eclesiàstics, experts sobre abusos i víctimes de pederàstica, així com representants institucionals i d'escoles i lleure. Entre la proposta de compareixents hi ha una representació de la Conferència Episcopal Espanyola, l'Arxidiòcesi de Barcelona o l'Abadia de Montserrat, així com membres de centres educatius dels Maristes o de les escoles Jesuïtes. La comissió va ser impulsada per ERC, CUP i comuns i finalment va ser aprovada al ple per aquests grups i PSC, Junts i C's l'abril del 2022.

Els cinc grups parlamentaris han registrat una proposta de pla de treball que ara la comissió haurà de validar, i que previsiblement s'aprovarà perquè comptarà amb el suport dels mateixos impulsors.

Compareixences de representants eclesiàstics i educatius

El pla de treball que han presentat els grups consta de quatre blocs d'estudi per a la comissió –estat de la qüestió, víctimes, àmbit institucional i resposta de l'administració-, amb un bloc dedicat exclusivament a compareixents d'àmbits institucionals i que inclou el religiós. En aquest apartat, proposen citar representants de la Conferència Episcopal Espanyola, la Conferència Episcopal Tarraconense, l'Arxidiòcesi de Barcelona, dels bisbats de Solsona, Vic i Barcelona i de l'Abadia de Montserrat.

També volen que hi assisteixi una representació de l'Oficina per a la prevenció i protecció d'abusos de l'Arxidiòcesi de Tarragona, de Pastoral de Fe i Cultura i de la comunitat islàmica a Catalunya. A més, proposen la compareixença del capellà catedràtic de Dret Canònic i president del Tribunal Eclesiàstic de l'Arquebisbat de Barcelona, Santiago Bueno.

Dins d'aquest bloc també es proposa que hi assisteixin representants de l'àmbit educatiu, com el mateix Departament d'Educació, o d'escoles com les Jesuïtes, Vedruna, la Salle, l'Escola Pia i els Maristes, entre altres. El pla de treball també inclou l'àmbit del lleure, amb compareixences de la UFEC, la Fundació Pere Tarrés i la Fundació Catalana de l'Esplai.

Per altra banda, en un segon bloc es vol agendar una desena de compareixences de víctimes d'abusos que hagin denunciat prèviament i públicament les situacions, així com familiars d'aquestes o associacions que treballin amb elles.

Mirada jurídica i psico-sanitària

Per poder determinar quin és l'estat de la qüestió i fer una recopilació d'informació sobre la situació, posant especial atenció en abusos que s'hagi comès en el si d'institucions, es proposa citar experts com Vicky Bernadet; Esther Gímenez, síndica de greuges; Ángel Gabildondo, Defensor del Poble; una representació de l'Associació Catalana d'Infància Maltractada, i Cristina Sanjuán, tècnica de polítiques d'Infància a Save the Children; i representants d'UNICEF.

A més, amb part de les compareixences es vol adoptar una mirada juridicopenal de la qüestió, amb representants de la Fiscalia de Menors, experts en victimologia i justícia restaurativa i amb la presència del jutge del Jutjat d'Instrucció 6 de Barcelona, Miguel Ángel Tabares; mentre que també es proposa que hi assisteixi una representació dels Mossos.

A banda, se citarà experts del món psico-sanitari, amb personal de l'Hospital Clínic, de la unitat Funcional d'Abusos a Menors de Sant Joan de Déu, així com diversos experts en la matèria.

També volen que hi assisteixin periodistes que han destapat casos d'abusos, com Albert Llimós; o autors d'estudis sobre la matèria, com Montserrat Martín, Albert Juncà o Ester Checa, entre altres.

Finalment, es proposa citar una representació dels Departaments d'Educació i Salut, de la Secretaria General d'Esport i de l'Activitat Física i de la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència per explicar quins són els mecanismes de les administracions per donar resposta a aquestes situacions.

Punt de vista europeu

Els grups també volen aprofitar per estudiar comissions parlamentàries que s'hagin desenvolupat amb èxit a països europeus i on s'hagi "construït un model de reparació a les víctimes d'abús a l'Església catòlica efectiu i de justícia democràtica". Amb aquest objectiu volen que compareguin representants de França, Anglaterra i Portugal.

Documentació

A banda de les compareixences a la comissió també proposen recollir diversos documents per poder desenvolupar la investigació. Principalment, es tracta de protocols d'actuació de diverses escoles i institucions, però també inclouen estudis dels Mossos, Pontificis, de la Sindicatura de Greuges, científics i periodístics.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.