Vés al contingut
Catalunya Religió
montserrat-medalla-honor-parlament
Fotografia: Canva.

CR El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha anunciat aquest matí que el Parlament de Catalunya atorgarà la Medalla d'Honor en categoria d'or al Monestir de Montserrat coincidint amb el mil·lenari de la fundació del monestir. Entre el setembre del 2024 i el desembre del 2025, el Monestir de Montserrat celebrarà els mil anys amb diverses activitats religioses, culturals i socials. L'entrega de la medalla es farà el 10 de setembre en el marc dels actes de la Diada Nacional de Catalunya.

Rull ha escollit el Monestir de Montserrat tot remarcat que "s'ha erigit en el centre de devoció religiosa més popular dels catalans i també un lloc de pelegrinatge universal". Ho ha anunciat el president del Parlament, Josep Rull, després que la Mesa ho ratifiqués aquest matí a proposta del mateix president. 

El president de la cambra ha assenyalat que l'abadia és "molt més que un lloc de recolliment, de pregària o de fe religiosa, transcendeix la seva dimensió espiritual i religiosa per representar el sentiment de catalanitat i d'arrelament a aquesta terra". També ha apuntat el treball per qüestions com la pau, la justícia social o la lluita contra el canvi climàtic.

La comunitat de Montserrat ha agraït aquesta concessió i l'ha descrit com a "un honor i un estímul per seguir treballant a favor de la societat". "Montserrat ha estat un lloc de fe profundament arrelat i identificat amb la terra catalana", han declarat. A més, la comunitat ha recordat els valors de "pau, acollida, diàleg, solidaritat" que són presents des de la fundació del monestir. 

Finalment, des de la comunitat de Montserrat també han convidat a tota la ciutadania catalana a "celebrar el Mil·lenari com una efemèride de la qual tothom n'és partícip i protagonista".

La Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya

La Medalla d'Honor és la màxima distinció que concedeix el Parlament i ho fa a persones i institucions que són una referència pel país o han excel·lit en la seva tasca. El 2012 la va rebre Càritas Catalunya i també l'han rebut personalitats vinculades a l'Església com l'activista Núria Gispert i el jesuïta Miquel Batllori.  S'entrega des de l'any 2000 i s'ha condecorat persones com el músic Jordi Savall, la cuinera Carme Ruscalleda o l'entrenador de futbol Pep Guardiola. També les entitats com l'associació de mestres Rosa Sensat o Òmnium Cultural, entre d'altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.