Vés al contingut
2 Catalunya Religió dg. 25/04/2010

(Jordi Llisterri -CR) “La vostra terra ha estat fecunda de sants i santes en el passat, i avui s’afegeix, com un nou rebrot, el pare Tous. (...) Poso les vostres esperances en mans de la benaurada Verge Maria, Mare del Diví Pastor, com ho faré demà als peus de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya.” Aquest ha estat el missatge a Barcelona del cardenal Tarcisio Bertone, secretari d’Estat del Vaticà, poc després que fos proclamant beat el pare Josep Tous a la Basílica de Santa Maria del Mar. 

Sense referir-se directament a l’actualitat, el cardenal Bertone ha presentat el nou beat “en el moment present en el que tampoc falten dificultats” com un model de vida sacerdotal: “què actuals resulten les paraules seves que són un lema de vida: encara que tot sigui fosc, s’ha de ser sempre fidel; fidel a Déu i als homes”. Per Bertone, pregària, sagraments i caritat és el que forja l’ànima dels sants i que la beatificació de Tous recorda com són plenaments necessaris “en un moment en que la indiferència religiosa o el sentit relativista de la vida allunyen a tants de la rica identitat cristiana”.

Bertone també ha emmarcat la celebració en una basílica “en la que no s’oculten als visitats les ferides d’aquest bonic temple per incendis, persecucions i altres circumstàncies adverses”. En aquest sentit ha citat “la gran tribulació” que profetitza el llibre de l’Apocalipsi i ha recordat que el pare Josep Tous “mai es va deixar vèncer per l’amargor o el ressentiment, ni se li coneixem retrets o atacs contra els qui li impedien seguir la vocació de caputxí. Va ser un home de caritat exquisida amb una gran capacitat de suportar i comprendre les deficiències dels altres”.  

Passades les 11 del matí Josep Tous ha estat proclamat beat entre els esperats aplaudiments dels assistents. Després, s’ha portat a l’altar les relíquies del beat per presidir la celebració. En la litúrgia i en l’homilia Bertone ha alernat el català i el castellà. Tot, seguit des de primera fila per les autoritats civils i amb un presbiteri amb una trentena de bisbes. José Montilla, president de la Generalitat, i Jordi Hereu, alcalde de Barcelona, a més de representats i altres càrrecs de tots els partits com Artur Mas, Josep Lluís Carod-Rovira, i Jorge Fernández Díaz. Entre els bisbes, a més del cardenal Bertone i Sistach, el cardenal Cañizares de la Congregació per al Culte i els cardenals emèrits Carlos Amigo de Sevilla i Ricard Maria Carles de Barcelona. A més dels bisbes catalans i l’abat de Montserrat, també hi ha assistit el nunci Renzo Fratini i els arquebisbes de València, Burgos, Santiago de Compostela, Saragossa i el castrense.

L’acte, que se celebra per delegació del papa representat pel seu col·laborador més directe, ha estat motiu també per remarcar la sintonia i unitat dels bisbes amb la seu romana. “Desitjo fer-vos arribar la proximitat de Benet XVI i transmetre a tots la seva benedicció, tot esperant que ell mateix pugui manifestar-vos el seu afecte directe aquest mateix any, quan visiti Barcelona, per consagrar el magnífic temple de la Sagrada Família”, ha dit Bertone després de visitar ahir el temple.

També el cardenal Martínez Sistach, en la salutació inicial, ha demanat a Bertone “que comuniqui al Sant Pare que l’Església està amb el papa” i ha expressat a Benet XVI adhesió incondicional: “estem al seu costat, l’acompanyen amb l’oració constant de les nostres comunitats eclesials com ho feia l’Església apostòlica perseguida que pregava per Pere”.

Al final de l'acte Bertone entregat a les religioses caputxines de la Mare del Diví Pastor una custòdia com obsequi del papa i ha agraït especialment la participació de l'Escolania de Montserrat en l'acte. Bertone ha acabat beneïnt a tots els presents en català. A la sortida davant de la basílica s'ha ofert un breu ball d'una parella de gegants.

 

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.