Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

El bisbe de Girona escriu als periodistes. Amb motiu de la festa de Sant Francesc de Sales d'aquest diumenge, patró dels periodistes, Francesc Pardo ha presentat “Carta adreçada als periodistes, especialment als qui cobreixen la informació religiosa”. Pardo ha explicat que amb aquesta carta, no pretenia donar lliçons a ningú, sinó “expressar algunes preocupacions i donar algunes pistes”. La presentació ha estat feta en el transcurs d’un esmorzar amb periodistes a Girona.

La carta cita diversos documents pontificis que demanen una informació verídica, honesta i coherent. Per això alerta sobre que “la rapidesa o la falta de diligència dificulten contrastar degudament les informacions i poden perjudicar, en gran manera, el bon nom –la fama– a la qual tota persona o institució té dret, i la seva dignitat. Més encara, poden esdevenir una calúmnia que després és molt difícil de reparar.”

El bisbe de Girona lamenta que en “la informació religiosa i eclesial, sovint la manca d’informació i poca formació sobre la naturalesa de l’Església i la seva organització, poden representar uns obstacles i limitacions que fan que la informació deixi de complir alguns dels requisits necessaris. És a dir, la ‘imatge’ mediàtica de l’Església no s’ajusta a ‘l’experiència de l’Església’ viscuda per molts de nosaltres en les nostres comunitats, institucions i diòcesis”.

Pardo demana que els mitjans de comunicació social afavoreixin el diàleg "sobretot en les grans qüestions que més afecten a la vida de les persones". També afirma que “entre els catòlics hi ha un ampli espai per a l’intercanvi d’opinions, en un diàleg respectuós de la justícia i de la prudència”. En aquest sentit reclama “més insistència la tasca d’atenció i d’acompanyament als més necessitats, d’aquí i dels països en vies de desenvolupament, que realitzen les institucions, la comunitat cristiana”. En la presentació de la carta als periodistes que ha fet aquest divendres, Francesc Pardo ha destacat la reacció dels mitjans de comunicació social en casos com el terratrèmol d’Haití, “animant a la solidaritat i donant a conèixer el que fan les ONG”.

La darrera part de la carta fa una menció directa a la millora de les condicions laborals dels periodistes: “sovint, els periodistes heu de treballar en unes condicions deplorables (precarietat, horaris atapeïts, salaris baixos, perill del lloc de treball...). Comparteixo amb vosaltres aquests neguits, i tant de bo que s’aconsegueixin situacions que ofereixin estabilitat i humanitat en la professió”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.