Vés al contingut
Catalunya Religió

(CAPP) La joia de l'Evangeli: Paraules que demanen mans és un llibre neix de la voluntat del Capítol de Barcelona de la Fundació Centesimus Anus-Pro Pontifice, de difondre i fer arribar les paraules del Papa Francesc. El vehicle triat és la generació de 13 relats de la vida quotidiana inspirats en la seva exhortació apostòlica Evangelii Gaudium. El llibre el van presentar els seus autors, Marià Moreno i Sara Blasi, amb jesuïta Jesús Renau i Ignasi Garcia i Clavel, la setmana passada a la Llibreria Claret.

El Papa Francesc aporta una evident renovació tant en la forma com el contingut de les seves expressions. Així, cada un dels relats s'inspira de forma directa en alguna afirmació present a Evangelii Gaudium, com ara: "No acceptar l'exclusió ni la desigualtat"; "Cal una ètica humana per al diner i el poder"; Els mercats, per si sols, generen desequilibris o "Dir prou a la dictadura d'una economia inhumana".

Donen vida als relats els membres de la família formada pel Pep i la Muntsa, i els seus fills, la Laia i el Bernat. Els pares acaben de passar els 40 al mateix temps, la Laia n'ha fet 10 i el Bernat 6; són una parella de vailets sans i trempats, plens de curiositat. Es consideren una família cristiana.

El Pep i la Muntsa protagonitzen bona part dels relats a través de converses entre ells o amb la seva filla Laia, encara que també trobem escenes corals com la protagonitzada per uns alumnes d'ESO tot fent un debat, la derivada de una trobada de famílies que passen plegades el cap de setmana, o la de quatre amics que des de l'escola continuen veient-se. Escenes a casa, al carrer, a un bar, a un aula, a una casa rural o a una parada del mercat, que miren de posar, justament, un marc quotidià als Relats.

El vincle amb les paraules del Papa Francesc apareix a partir d'experiències o fets que "toquen als protagonistes", com ara els aprenentatges i observacions que la Laia comparteix amb els seus pares, el tancament no desitjat de la sabateria de tota la vida, un desnonament al barri, un home que demana feina a un Bar "a pit descobert" o el temari de una matèria escolar, Sorgeixen dubtes i preguntes per mirar de respondre a una realitat que cada vegada costa més d'entendre, que queda dibuixada al relat protagonitzat per les famílies a la casa rural, que no tenen altre remei que parlar d'economia: "Tots tenen algú de la família en atur. Tots han d'ajudar d'una forma directe, amb diners o en espècie; qui no està vestint uns nebots, fa la compra d'una germana, i per cada parella d'avis autosuficients n’hi ha una altra que cal cobrir amb discreció, sense ferir; i fins i tot hi ha qui està pagant una bona part d'una hipoteca d'un pis que no ha estat mai seu".

La voluntat de difusió del llibre pren un caràcter pedagògic a partir de l'aportació, per a cada un dels 13 relats, de una fitxa didàctica dotada de sis punts: "Objectiu"; "Presentació del Tema"; "Paraules que cal explicar"; "Desenvolupament"; "Activitats individuals" i "Activitats col·lectives", a través dels que s'acosten a l'educador elements i possibles rutes de treball amb els Relats.

Tot plegat per fornir una proposta que mira d'acostar les paraules del Papa Francesc tant a pares com a fills, des del seu arrelament a la realitat concreta que ens envolta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.