Vés al contingut
Catalunya Religió

(Pilar Casals -ISCREB) L’estudi de les llengües clàssiques ens obre la porta al coneixement de les nostres arrels. La llengua és l’element cultural que reflecteix una manera concreta de concebre i estar en el món. L’existència d’uns termes o uns altres, d’unes estructures gramaticals concretes esbossen el marc mental de la civilització que les articula. Apropar-se a una llengua, per tant, no és només conèixer-la gramaticalment sinó que suposa obrir-nos al coneixement d’una altra manera de veure el món.

És evident la influència del món grec i romà en la nostra cultura, però cal reivindicar que aquestes civilitzacions van beure de l’antiga civilització egípcia.

Segles d'evolució

La llengua egípcia forma part del conjunt de llengües antigues que han marcat la història de l'arc mediterrani. El seu coneixement permet l'aproximació al món dels antics egipcis, a la seva cultura, creences o administració. La llengua egípcia no només té una llarga història de més de 4000 anys d'evolució, sinó que la seva escriptura, la jeroglífica, va influir en el desenvolupament de l'alfabet, podent reconèixer en les primeres inscripcions protosinaítiques alguns dels signes egipcis. A nivell gràfic doncs, futures escriptures com la fenícia, l'hebrea o fins i tot la grega, tindran com a avantpassats en alguns dels seus signes els jeroglífics egipcis.

Una primera aproximació a la llengua egípcia, es pot fer estudiant l'estadi conegut com a egipci-mitjà, que es va convertir en llengua clàssica per als antics habitants del Nil. A través de les fórmules d'ofrena i d'adoració s'aniran introduint elements gramaticals i vocabulari, sent els elements epigràfics la porta d'accés a la llengua. Aquestes fórmules de caràcter funerari-religiós es troben en alguns objectes com taüts, i en les parets de temples i tombes.

Una forma de vida, un llenguatge

Conèixer l’egipci clàssic suposa la possibilitat d’entrar en contacte amb aquesta civilització mil·lenària, encara molt present en el nostre món, sobretot i especialment, gràcies al seu important llegat arqueològic, que no només permet l’aproximació a la seva vida i al seu món de creences, sinó també a través dels textos que complementen l’estudi material.

Gràcies a la Pedra de Rosetta que va permetre el desxiframent de la llengua egípcia, es va iniciar el camí a un millor coneixement dels antics habitants de Kemet, una de les maneres de referir-se a la mateixa terra, “La Negra”, evocant el llim negre i fèrtil que aportava la inundació anual, que suposava una gran riquesa per al país.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.