Vés al contingut
Catalunya Religió

(Vatican News) El Papa Francesc ha nomenat Francesca Di Giovanni, funcionària de la Secretaria d'Estat, nova sotssecretària de la Secció per a les Relacions amb els Estats, i li ha assignat el seguiment del sector multilateral. Di Giovanni, que treballa des de fa gairebé 27 anys en la Secretaria d'Estat, va néixer a Palerm en 1953 i és llicenciada en Dret. Va completar la seva pràctica notarial i va treballar en el sector jurídic-administratiu en el Centre Internacional de l'Obra de María (Moviment dels Focolares). Des del 15 de setembre de 1993 treballa com a funcionària en la Secció de Relacions amb els Estats de la Secretaria d'Estat. També ha treballat en l'àmbit multilateral, especialment en les àrees de migrants i refugiats, dret internacional humanitari, comunicacions, dret internacional privat, condició de la dona, propietat intel·lectual i turisme. A partir d'avui la Secció de Relacions amb els Estats compta amb dos sotssecretaris: Di Giovanni de fet treballarà al costat de Mirosław Wachowski, qui s'ocuparà principalment de l'àrea de la diplomàcia bilateral. El Vaticà i L'Osservatore Romano l'han entrevistat.

Es va sorprendre del nomenament com a sotssecretària?

Sí, absolutament! Des de fa diversos anys es pensa en la necessitat d'un sotssecretari per al sector multilateral: un sector delicat i exigent que necessita una atenció especial, perquè té modalitats pròpies, en part diferents a aquelles de l'àmbit bilateral. Però que el Sant Pare em confiés aquest rol, sincerament mai l'hagués pensat. És un rol nou i tractaré de fer tot el possible per a correspondre a la confiança del Sant Pare, però espero no fer-ho sola: m'agradaria comptar amb l'harmonia que ha caracteritzat al nostre grup de treball fins ara.

Pot explicar que és el “sector multilateral”?

En termes senzills, es pot dir que es tracta de relacions entre organitzacions intergovernamentals a nivell internacional i inclou la xarxa de tractats multilaterals, que són importants perquè sancionen la voluntat política dels Estats respecte a les diverses qüestions relatives al bé comú internacional: pensem en el desenvolupament, el medi ambient, la protecció de les víctimes dels conflictes, la situació de la dona, etc.

En què consisteix el seu treball?

Continuaré ocupant-me del que he seguit fins ara en la Secció per a les Relacions amb els Estats, encara que ara, en aquesta nova funció, tindré la tasca de coordinar la labor d'aquest sector.

És la primera dona que ocupa un lloc d'aquest nivell en la Secretaria d'Estat...

Sí, de fet, és la primera vegada que una dona té una tasca de direcció en la Secretaria d'Estat. El Sant Pare ha pres una decisió innovadora, certament, que, més enllà de la meva persona, representa un signe d'atenció cap a les dones. Però la responsabilitat està lligada a la tasca, més que al fet de ser dona.

Quin pot ser, en la seva opinió, la contribució específica d'una dona en aquest camp?

No puc deixar de recordar les paraules del Sant Pare en la seva homilia del passat 1 de gener, en la qual fa -podem dir- un himne al paper de la dona, dient també que "La dona és donant i mediadora de pau i ha de ser completament involucrada en els processos de presa de decisions. Perquè quan les dones poden transmetre els seus dons, el món es troba més unit i més en pau”. Voldria poder contribuir a la realització d'aquesta visió del Sant Pare, amb els altres col·legues que treballen en aquest àmbit en la Secretaria d'Estat, però també amb altres dones -i són moltes- que treballen per a construir la fraternitat també en aquesta dimensió internacional. És important subratllar l'atenció del Papa cap al sector multilateral, que avui dia és qüestionat per alguns, però que té una funció fonamental en la comunitat internacional. Una dona pot tenir certes aptituds per a trobar punts comuns, per a cuidar les relacions donant importància a la unitat. Espero que el meu ser dona pugui reflectir-se positivament en aquesta tasca, encara que són dons que certament també trobo en l'actitud dels meus col·legues de treball homes.

El Papa, en el seu recent discurs al Cos Diplomàtic, va parlar del sistema multilateral, demanant que es reformi.

La Santa Seu també té la missió, en la comunitat internacional, d'assegurar que la interdependència entre homes i nacions es desenvolupi en una dimensió moral i ètica, així com en les altres dimensions i els diversos aspectes que les relacions adquireixen en el món actual. No cal cansar-se mai de fomentar el diàleg a tots els nivells, sempre en la cerca de solucions diplomàtiques. Per exemple, el Papa en el seu recent discurs al Cos Diplomàtic va recordar, entre altres coses, els molts resultats positius de les Nacions Unides, que enguany celebra el seu 75è aniversari. Volem continuar veient-les com un mitjà necessari per a aconseguir el bé comú, encara que això no ens eximeix de demanar modificacions o reformes on es considerin necessaris.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.