Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) Aquest dimarts el Vaticà ha fet públic el nomenament de la primera dona al capdavant de la Pontifícia Comissió Bíblica. El papa Francesc ha escollit la catalana Núria Calduch-Benages, membre de les missioneres de la Sagrada Família de Natzaret, com a secretària d’aquest òrgan consultiu al servei del Magisteri de l’Església i vinculat a la Congregació per la Doctrina de la Fe. El president de la comissió és, per tant, el mateix prefecte de la congregació, el cardenal Luís Ladaria. Calduch-Benages pren el relleu al jesuita Pietro Bovat, després de cinc anys preceptius de mandat.

“Aquesta responsabilitat té un aspecte positiu, perquè implica una missió a acomplir i és un vot de confiança; però també representa una feina extra a les que un ja té i reptes nous amb els que un no hi comptava”, ha explicat Núria Calduch-Benages a Catalunya Religió. La secretaria de la Comissió Bíblica és una figura de direcció. La comissió està composta de 20 biblistes que es reuneixen un cop l’any, dues semanes després de Pasqua. Aquest encontre no té una finalitat d’investigació, sinó que serveix per tractar un tema bíblic del que se’n deriva, cinc anys més tard, un document pensat per al gran públic.

Calduch-Benages (Barcelona, 1957) forma part d’aquesta comissió, de caràcter divulgatiu, des de 2014. Doctora en Sagrada Escriptura, és una de persones més reconegudes en l’àmbit bíblic i una de les poques dones que han guanyat una càtedra a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. És professora convidada al Pontifici Institut Bíblic. El 2008 va ser cridada a participar com a experta en el Sínode sobre la Paraula de Déu. El 2016 el papa Francesc va crear una Comissió d'Estudi sobre el Diaconat de la Dona, formada per 13 membres, entre els quals Núria Calduch-Benages. És membre de l'Associació Bíblica de Catalunya, l’òrgan col·legial de la Conferència Episcopal Tarraconense per a l’apostolat bíblic al nostre país. Ha publicat una dotzena de llibres i és autora d’uns 250 articles, científics i divulgatius. Ara fa un any va publicar Sant Pau i les dones, el tercer volum d'una trilogia dedicada a les dones en la Sagrada Escriptura (Claret, 2020).

A continuació, podeu veure l'entrevista que Catalunya Religió va fer a Núria Calduch-Benages a Roma, amb motiu del nomenament de la renúncia de Benet XVI. Aquí l'experta biblista apuntava alguns reptes en l'àmbit bíblic i teològic, entre els quals, el paper de la dona a l'Església:

Aquest mateix dimarts s’ha fet públic també el nomenament del professor barceloní Daniel Arasa, com a consultor del Dicasteri per a la Comunicació. Arasa és llicenciat en periodisme (Universitat Autònoma de Barcelona - UAB, 1995), llicenciat en teologia (Pontifícia Universitat de la Santa Creu, Roma, 1999) i màster en televisió i ràdio (Southern Methodist University - SMU, Dallas) , 2001), i doctor en Comunicacions Institucionals Socials (Universitat Pontifícia de la Santa Croce, 2007). Del 1994 al 1997, va treballar com a periodista a les seccions de política, societat i local de l'agència de notícies Europa Press, Espanya. Actualment és el degà de la Facultat de Comunicació Social Institucional de la Universitat de Santa Croce.

Al juny de 2010, Daniel es va unir a la junta directiva de Rome Reports TV, agència de notícies especialitzada en la cobertura del Papa, el Vaticà i l’Església catòlica. És autor de Church Communications Through Diocesan Websites. A Model of Analysis (2008) i és coeditor de Religious Internet Communication. Facts, Trends and Experiences in the Catholic Church (2010), Church Communication and the Culture of Controversy (2010) and Church Communications: Creative Strategies for Promoting Cultural Change (2016).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.