Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Nou nomenament pontifici per a la religiosa catalana Núria Calduch-Benages. Aquest divendres s’ha fet públic el seu nomenament com a consultora de la Congregació per la Doctrina de la Fe, un dels organismes més rellevants de la Santa Seu. Calduch és també des del mes de març la primera dona nomenada pel Papa secretària de la Pontifícia Comissió Bíblica.

La Congregació per la Doctrina de la Fe és l’òrgan vaticà responsable de promoure i custodiar la fe, i també s'ocupa de les qüestions i denúncies que afecten la disciplina eclesiàstica dels capellans. I està presidit pel cardenal i jesuita mallorquí Lluís Ladaria.

Els darrers anys s’han nomenat diversos catalans consultors de la cúria vaticana, entre ells el filòsof i teòleg Francesc Torralba a Cultura; el teòleg i sacerdot Xavier Morlans a Nova Evangelització; Manuel Nin, monjo de Montserrat i bisbe a Atenes, a la comissió de Litúrgia de la Congregació per les Esglésies Orientals; el també monjo de Montserrat i president del Pontifici Institut Litúrgic de Roma, Jordi-Agustí Piqué, a la Congregació de les Causes dels Sants, Jaume González Padrós, membre del Centre de Pastoral Litúrgica, a la Congregació per al Culte Diví; i més recentment Daniel Arasa com a consultor del Dicasteri per a la Comunicació.

Calduch-Benages (Barcelona, 1957) és membre de les missioneres de la Sagrada Família de Natzaret. Forma part de la comissió bíblica, de caràcter divulgatiu, des de 2014. Doctora en Sagrada Escriptura, és una de persones més reconegudes en l’àmbit bíblic i una de les poques dones que han guanyat una càtedra a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. És professora convidada al Pontifici Institut Bíblic. El 2008 va ser cridada a participar com a experta en el Sínode sobre la Paraula de Déu. El 2016 el papa Francesc va crear una Comissió d'Estudi sobre el Diaconat de la Dona, formada per 13 membres, entre els quals Núria Calduch-Benages. És membre de l'Associació Bíblica de Catalunya, l’òrgan col·legial de la Conferència Episcopal Tarraconense per a l’apostolat bíblic al nostre país. Ha publicat una dotzena de llibres i és autora d’uns 250 articles, científics i divulgatius. Ara fa un any va publicar Sant Pau i les dones, el tercer volum d'una trilogia dedicada a les dones en la Sagrada Escriptura (Claret, 2020).

A continuació, podeu veure l'entrevista que Catalunya Religió va fer a Núria Calduch-Benages a Roma, amb motiu del nomenament de la renúncia de Benet XVI. Aquí l'experta biblista apuntava alguns reptes en l'àmbit bíblic i teològic, entre els quals, el paper de la dona a l'Església:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.