Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Giancarlo La Vella -Vatican News) Segueixen arribant notícies de greus tensions a Myanmar. Les manifestacions als carrers contra el cop d'Estat militar del dia 1 de febrer estan sent durament reprimides per les forces de l'ordre. Almenys 20 persones han perdut la vida a les manifestacions. Una situació greu a la qual el Papa Francesc en les seves salutacions en italià ha dirigit el seu pensament, expressant l'esperança que hi hagi una solució a qualsevol tensió.

“De Myanmar segueixen arribant tristes notícies d'enfrontaments sagnants, amb pèrdua de vides. M'agradaria cridar l'atenció de les autoritats implicades sobre el fet que el diàleg preval sobre la repressió i l'harmonia sobre la discòrdia. També faig una crida a la comunitat internacional perquè garanteixi que les aspiracions del poble de Myanmar no es vegin sufocades per la violència. Que als joves d'aquesta estimada terra se'ls concedeixi l'esperança d'un futur en què l'odi i la injustícia deixin pas a la trobada i la reconciliació. Repeteixo, finalment, el desig expressat fa un mes: que el camí cap a la democràcia emprès en els últims anys per Myanmar, pugui reprendre mitjançant el gest concret de l'alliberament dels diferents líders polítics empresonats” ha dit Francesc.

L'Església es mobilitza per la pau

Des del començament de la crisi, l'Església de Myanmar ha seguit fent crides perquè es posi fi a la violència. El cardenal Charles Bo, arquebisbe de Yangon i president dels bisbes birmans, ha parlat d'un país reduït a un camp de batalla i, com a primer representant de l'Església local, ha proposat un programa de diàleg i reconciliació al govern militar i a l'oposició.

L'objectiu, també esmentat pel Papa, és que es reprengui el difícil camí cap a la democratització de país, durament interromput pel cop d'Estat, i que s'alliberi la líder de la Lliga per a la Democràcia, Aug San Suu Kyi, sotmesa a arrest domiciliari per la junta governant.

Per ara, la imatge simbòlica d'aquesta fase de la història de Myanmar, que ha donat la volta a el món, segueix sent la foto de la monja xavierana Ann Nu Twang, que de genolls implora a les forces de seguretat amb equip antiavalots que no disparin.