Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Sant’Egidi) El 34è Encontre internacional de pregària per la pau celebrat aquest dimarts i promogut per la Comunitat de Sant’Egidio ha fet de Roma la capital de la pau: un esdeveniment “reduït a la seva forma essencial”, com ha notat Andrea Riccardi, fundador de la comunitat.

L’espai al centre de la plaça del Capitoli, guarnida amb l’estrella de dotze puntes dissenyada per Miquel Àngel, està organitzat per tal de conciliar dues exigències aparentment contradictòries: la prudència del distanciament social dictada per l’emergència sanitària i el sentiment dirigit “a la fraternitat i a l’amistat social” que ha motivat l’Encíclica ‘Fratelli tutti’.

“La lliçó de la recent pandèmia – ha dit el papa Francesc -si volem ser honestos, és la consciència de ser una comunitat mundial que navega en la mateixa barca, on el mal d’un fa mal a tots. Ens hem recordat que ningú no se salva sol, que només ens podem salvar junts”.

A la temptació de tancar-se en un mateix, Riccardi hi contraposa la convicció que “un no se salva sol, a les esquenes dels altres, contra els altres. Val per Europa, val per cada continent”. El tema de la jornada – “Ningú no se salva sol. Pau i fraternitat” – conjuga els dos elements que fan de fil conductor d’un recorregut que pot portar la humanitat a la sortida del túnel de la por i de l’egoisme.

Juntament amb el Papa Francesc, representants de les grans religions mundials han pregat els uns al costat dels altres, conscients que “la pregària és l’arrel de la pau”, i s’han trobat junts, “com un arc de sant Martí de pau”, a l’escenari preparat davant del palau del Senat. Aquí el papa Francesc ha adreçat la seva crida apassionada: “Hi ha necessitat de pau! Més pau! No podem restar indiferents. El món, la política, l’opinió pública corren el risc d’acostumar-se al mal de la guerra, com a companya natural de la història dels homes”.

La crida a la responsabilitat de la política ha estat recollida pel president de la República Italiana Sergio Mattarella que, juntament amb altres autoritats italianes, havia acollit Francesc als peus de l’escalinata de la Basílica de Sant Maria: “La República Italiana honora i reconeix els esforços de diàleg en aquesta direcció, en la consciència del paper de fonamental importància que les religions tenen i poden desplegar per contribuir al desenvolupament i la igualtat entre les persones i els pobles. L’esperança serà més forta que tots els obstacles, ja no serà inassolible si les dones i els homes de bona voluntat es comprometen a viure-la concretament en el quotidià”.

La crida de pau que ha conclòs la Trobada de Roma recorda tots els temes de la jornada: “Les guerres i la pau, les pandèmies i la cura de la salut, la fam i l’accés al menjar, l’escalfament global i la sostenibilitat del desenvolupament, els desplaçaments de poblacions, l’eliminació del risc nuclear i la reducció de les desigualtats, no pertoca només a cada nació. Ho entenem millor avui, en un món ple de connexions, però que sovint perd el sentit de la fraternitat”. I llavors, “als responsables dels Estats diem: treballem junts per una nova arquitectura de la pau. Unim les forces per la vida, la salut, l’educació i la pau”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.