Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Vatican News) "El nostre món necessita la col·laboració de les dones, el seu lideratge i habilitats, així com la seva intuïció i dedicació". Així ho ha afirmat el cardenal Pietro Parolin en un videomissatge, donant veu a les paraules que el papa Francesc ha dirigit a Chiara Corazza, representant especial del Fòrum de Dones per al G7 i el G20, amb motiu de la trobada que s’ha celebrat aquesta setmana al Politècnic de Milà. L’encontre ha tingut per objectiu identificar les prioritats i directrius per a una recuperació econòmica i social després de la Covid-19 que sigui inclusiva, situant a les dones en el centre de la reactivació.

La contribució de les dones per un món més inclusiu

En el videomissatge, el secretari d'Estat recorda que el 1995, Joan Pau II va assenyalar l’augment de participació de les dones en els greus problemes del futur, que "obligarà a replantejar els sistemes en favor dels processos d'humanització que configuren la 'civilització de l'amor'". Francesc insisteix sovint, continua Parolin, en la "insubstituïble contribució de les dones en la construcció d'un món que pugui ser una casa per a tots". Ho fa reconeixent la seva capacitat per promoure aquest sentit d’"altruisme" necessari "en els esforços per cuidar la nostra casa comuna i en la lluita contra la lògica pertorbadora "del benefici immediat”.

L'objectiu és l'educació de totes les nenes del món

La solidaritat i la reciprocitat entre dones i homes és "vital per a la societat", continua el cardenal Parolin, "amb les seves respectives especificitats, tots estan cridats a abraçar la seva vocació comuna de ser constructors actius de la societat". Això requereix un canvi de paradigma en la vida social "guiat per un renovat sentit d'humanitat i per la profunda dignitat que caracteritza a tota persona humana". Aprofitant l'ocasió, el videomissatge conclou amb un fort estímul, dirigit en nom del Papa, per a una adequada formació de les nenes i joves en tots els països. Que cadascuna d'elles, diu, "tingui accés a una educació de qualitat" perquè pugui desenvolupar "el seu potencial i els seus talents" i ocupi el seu paper en el progrés de “societats cohesionades”.

Fòrum de Dones del G20 a Itàlia

El Fòrum del Politècnic de Milà se centra en la qüestió del lideratge femení. Una qüestió que segueix sent molt escassa amb la reincorporació a la feina de les dones que es van veure obligades a deixar-la durant els pitjors moments de la pandèmia. També és escàs en la formació de les joves, dirigida en particular a augmentar la presència de les dones en àmbits relacionats amb la transició digital i en disciplines com la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques. S’espera que en un futur pròxim respondran millor a les ofertes d'ocupació, superant els prejudicis encara presents. També hi haurà espai per a discussions i debats sobre el canvi climàtic, la necessitat de ciutats més ecològiques i el transport.