Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Vatican News) "Vostès, treballadors informals, independents o de l'economia popular, no tenen un salari estable per resistir aquest moment", escriu el Papa Francesc en una carta. El defineix com "un veritable exèrcit invisible que lluita en les més perilloses trinxeres". Diu que són "un exèrcit sense més arma que la solidaritat, l'esperança i el sentit de la comunitat que creix en aquests dies en què ningú se salva sol".

En el dia de Pasqua, mentre el món segueix experimentant l'emergència de la pandèmia causada pel Covid-19 i creix la preocupació per les conseqüències que tindrà especialment per als més pobres, el Papa Francesc envia un missatge als "germans i germanes de els moviments i organitzacions populars "amb els quals ha mantingut un diàleg des del començament del seu pontificat. Un exèrcit sense més arma que la solidaritat, l'esperança i el sentit de comunitat que creix en aquests dies en què ningú se salva sol.

És cert que el virus afecta a tots, sense diferència de nacionalitat o d'afiliacions religioses o socials, però, observa Francesc, són els pobres i els descartats els que paguen el preu més alt en aquests dies i que pagaran el preu més alt en el futur. I pensant en la dificultat que estan tenint per resistir en aquest moment, diu que potser ha arribat el moment de pensar en un salari universal per als exclosos.

Francesc dirigeix ​​els seus pensaments als molts que, d'amagat i fora del focus dels mitjans de comunicació, segueixen servint. "Penso en les persones, sobretot dones, que multipliquen el pa en els menjadors comunitaris cuinant amb dues cebes i un paquet d'arròs un deliciós guisat per a centenars de nens, penso en els malalts, penso en la gent gran. Mai apareixen en els grans mitjans. Tampoc els camperols i agricultors familiars que segueixen llaurant per produir aliments sans sense destruir la natura, sense acaparar ni especular amb la necessitat de la vila. Vull que sàpiguen que el nostre Pare Celestial els mira, els valora, els reconeix i enforteix en la seva opció ".

Després el Papa esmenta la situació determinada per l'emergència de virus i l'ajuda concreta que els moviments populars ofereixen als que pateixen: "Que difícil és quedar-se a casa per aquell que viu en un petit habitatge precària o que directament no té un sostre. Que difícil és per als migrants, les persones privades de llibertat o per a aquells que realitzen un procés de sanació per addiccions. Vostès estan aquí, posant el cos al costat d'ells, per fer les coses menys difícils, menys doloroses. Els felicito i agraeixo de cor ".

El Sant Pare parla també de el model econòmic-financer actual en relació amb l'emergència: "Espero que els governs comprenguin que els paradigmes tecnocràtics (centrats en els estats o els mercats) no són suficients per abordar aquesta crisi ni els altres grans problemes de la humanitat. Ara més que mai, són les persones, les comunitats, els pobles els que han d'estar en el centre, units per curar, cuidar, compartir ".

"Sé que vostès - afegeix el Papa - han estat exclosos dels beneficis de la globalització. No gaudeixen d'aquests plaers superficials que anestesien tantes consciències. Tot i això, sempre han de patir els perjudicis. Els mals que afligeixen a tots, a vostès els colpegen doblement. Molts de vosaltres viuen el dia a dia sense cap tipus de garanties legals que els protegeixi. Els venedors ambulants, els recicladors, els firaires, els petits agricultors, els constructors, els cosidors, els que realitzen diferents tasques de cura. Vostès, treballadors informals, independents o de l'economia popular, no tenen un salari estable per resistir aquest moment ... i les quarantenes se'ls fan insuportables ".

"Potser és temps de pensar - és la conclusió Francisco - en un salari universal que reconegui i dignifiqui les nobles i insubstituïbles tasques que realitzen; capaç de garantir i fer realitat aquesta consigna tan humana i tan cristiana: cap treballador sense drets ".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.