Vés al contingut
Catalunya Religió

(Vatican News) “M'alegra donar-los la benvinguda ara que ens trobem reunits per reflexionar sobre la resposta que l'Església està donant a la crisi dels abusos sexuals a menors per part de membres de l'Església, i sobre les maneres en què l'Església pot respondre més adequadament a aquesta commoció gravíssima a la qual ens enfrontem”. Amb aquestes paraules comença el videomissatge que el Papa Francesc ha dirigit als participants en la Conferència Internacional sobre la Protecció de menors i adults vulnerables per a les Esglésies d'Europa central i oriental, que es desenvoluparà fins al 22 de setembre a Varsòvia. “La nostra missió comuna és protegir els nens de Déu” és el tema de la trobada internacional organitzada per Comissió Pontifícia per a la protecció dels menors i la Conferència Episcopal Polonesa, i sobre el qual es confrontaran bisbes, sacerdots, superiors de congregacions religioses, psicoterapeutes i experts laics, intercanviant experiències amb l'objectiu de posar en marxa accions conjuntes.

Afrontar la veritat i escoltar la crida de les víctimes

El Papa cita un discurs fet fa dos anys a la Trobada dels líders de les Conferències Episcopals mundials sobre la protecció de menors a l'Església, al febrer de 2019 i el missatge expressat llavors per tal que “el benestar de les víctimes no es deixés de banda a favor de l'equívoca preocupació per la reputació de l'Església com a institució”. Per contra, - assegura – “només afrontant la veritat d'aquests comportaments cruels i buscant humilment el perdó de les víctimes i els supervivents, l'Església podrà trobar el seu camí per ser de nou considerada amb confiança com un lloc d'acollida i seguretat per a aquells que ho necessiten”.

“Les nostres expressions de contrició han d'esdevenir un concret camí de reforma”, precisa a continuació el Pontífex, explicant que això servirà “tant per prevenir ulteriors abusos com per garantir als altres la confiança en el fet que els nostres esforços conduiran a un canvi real i fiable”.

D'aquí la seva invitació: “Els animo a escoltar la crida de les víctimes i a comprometre’s en aquests importants debats, perquè toquen veritablement el futur de l'Església a Europa central i oriental, no només el futur de l'Església, sinó també el cor del cristià. Toquen la nostra responsabilitat”.

Reconèixer els propis errors

El successor de Pere no deixa d'assegurar la seva proximitat als participants en la Conferència que va començar diumenge: “Sàpiguen que no estan sols en aquests temps difícils”, els diu, recordant, al mateix temps, que “no són els primers a haver tingut la responsabilitat d'emprendre aquests passos, que són tan necessaris i és improbable que seran els últims”. I evidencia: “Reconèixer els nostres errors i fracassos pot fer-nos sentir vulnerables i fràgils, això és segur. Però també pot ser un temps d'esplèndida gràcia, un temps de buidament, que obre nous horitzons d'amor i servei recíproc. Si reconeixem els nostres errors, no tindrem res a témer, perquè serà el mateix Senyor qui ens haurà conduït cap a aquell punt”.

Ser humils instruments del Senyor

Finalment, citant una frase d'Abraham Lincoln, setzè president dels Estats Units: “Amb malícia cap a ningú i amb caritat cap a tots”, el Papa indica quin ha de ser l'actitud amb la qual treballar junts, bisbes, religiosos, laics i víctimes per afrontar els reptes comuns:

“Els exhorto a ser humils instruments del Senyor, al servei de les víctimes dels abusos, veient-les com a companyes i protagonistes d'un futur comú, aprenent els uns dels altres a ser més fidels i més resilients perquè, junts, puguem afrontar els reptes futurs . Que el Senyor els beneeixi, la Verge els protegeixi i, per favor, no s'oblidin de pregar per mi. Gràcies”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.