Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Alessandro De Carolis – Vatican News) La resurrecció de Roma comença amb els fràgils. De retornar a les persones en la precarietat la dignitat que la quarantena ha reduït a pols amb la lentitud d'un dramàtic rellotge de sorra. No hi ha altre camí per al Papa Francesc, qui ja fa poc temps, a l'establir la Comissió post-Covid, havia assumit la preocupació per les conseqüències socials de la pandèmia. La seva mirada s’ha fixat aquesta vegada a la ciutat de la qual és bisbe, Roma, d'on diu "veiem que tanta gent demana ajuda, i sembla que 'els cinc pans i els dos peixos' no són suficients".

Per als que corren més risc

A partir d'aquesta observació neix el nou gest concret del Papa, comunicat en una carta enviada al seu cardenal vicari, Angelo De Donatis. El Fons "Jesús Obrer Diví", amb un primer milió d'euros pagat a la Càritas diocesana, vol "recordar -escriu- la dignitat de la feina" per aquest "gran grup de treballadors quotidians i ocasionals", els "amb contractes de durada determinada no renovable", "els pagats per hora" i amb un pensament -Francisco els enumera explícitament als passants, als treballadors domèstics, als petits empresaris, als treballadors autònoms, especialment als dels sectors més afectats i als seus indústries afins. Entre ells, va assenyalar, "molts són pares i mares de famílies que lluiten laboriosament per parar la taula per als seus fills i garantir-los el mínim necessari".

"M'agrada pensar que podria convertir-se en una oportunitat per a una veritable aliança per a Roma en la qual tots, per la seva banda, se sentin protagonistes de la renaixença de la nostra comunitat després de la crisi".

Pel bé comú

El Papa sap que està parlant amb un teixit humà sensible. Reconeix això, "el gran nombre de persones que en aquests dies s'han arremangat per ajudar i donar suport als febles". Això queda demostrat, subratlla, per "l'augment de les donacions" per als que tenen cura dels malalts i els pobres i, en general, totes aquestes "manifestacions que han vist els romans treure el cap per finestres i balcons per aplaudir als metges i els treballadors de la salut, cantant i jugant, creant comunitats i trencant la solitud que soscava el cor de molts de nosaltres ". Exemples no d'una emoció passatgera, sinó de gent que vol actuar "pel bé comú".

Polítiques de protecció

Per Francesc, la creació del Fons és el pas d'una Església que coneix i comparteix la inquietud dels que avui tenen més incerteses que una altra cosa, que "acompanya els febles amb la seva caritat, i està disposada a col·laborar amb les institucions de la ciutat i amb totes les realitats socials i econòmiques ". I aquí el Papa es dirigeix directament als representants de la societat civil i del món laboral, "anomenats", escriu, "a escoltar aquesta petició i a transformar-la en polítiques i accions concretes per al bé de la ciutat". Polítiques que "protegeixen", segueix afirmant, "especialment als que corren el risc de quedar exclosos de la protecció institucional i necessiten suport per a acompanyar-los, fins que puguin tornar a caminar de manera autònoma".

La flor de la solidaritat

L'esperança del Papa és que la reacció col·lectiva i solidària davant les conseqüències de la pandèmia creu "una veritable i pròpia aliança per a Roma en la qual tots, per la seva banda, se sentin protagonistes de la renaixença de la nostra comunitat després de la crisi". Francesc insta els sacerdots a "ser els primers a contribuir a el fons, i els entusiastes partidaris de compartir en les seves comunitats". I l'última oració és "al bon cor dels romans": ara, conclou, "no n'hi ha prou amb compartir només el superflu. M'agradaria veure florir a la nostra ciutat la solidaritat 'veïnal', les accions que recordin les actituds de l'any sabàtic, en el qual es perdonen els deutes, s'abandonen les disputes, es demana el pagament segons la capacitat del deutor i no de mercat ".

La gratitud de De Donatis

Al declarar-se "profundament agraït" per la creació de Fons, el cardenal De Donatis - informa una nota del Vicariat - capta en la seva carta "tot l'amor i la sol·licitud" que el Papa, bisbe de Roma, "no cessa de mostrar cap als homes i dones de la nostra ciutat ". I es diu "segur que juntament amb les institucions - començant per la Regió del Laci i la Capital de Roma -" cada un per la seva banda ', tots respondrem units i amb compromís en donar vida a' una veritable i pròpia aliança per a Roma, per ser 'protagonistes de la renaixença de la nostra comunitat després de la crisi'. El Fons, diu la nota del Vicariat, serà presentat als mitjans de comunicació el proper divendres a les 11 del matí a la Sala Cardenal Ugo Poletti del Palau del Laterà.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.