Vés al contingut
Catalunya Religió

(Vatican News) El papa Francesc ha sortit de l'aeroport de Fiumicino de Roma aquest matí amb destinació a Xipre. S'hi estarà per primera vegada del 2 al 4 de desembre on visitarà la ciutat de Nicòsia. Des d'allà es traslladarà a Grècia, on romandrà del 4 al 6 de desembre. En aquesta 35a visita apostòlica tornarà a visitar Lesbos cinc anys després i visitarà Atenes.

Un viatge que, per al Papa, és la font de la fe i la fraternitat ecumènica. També ha de servir per "tocar la carn ferida de milers de migrants". Al final de l'audiència general d'aquest dimecres, el papa Francesc demana pregar pel seu pelegrinatge a Xipre i Grècia. També ha compartit amb els fidels i pelegrins presents a l'Aula Pau VI les perspectives i esperances d'aquest 35è viatge internacional.

"Demà aniré a Xipre i després a Grècia per visitar els estimats pobles d'aquests països rics en història, espiritualitat i civilització. Serà un viatge a les fonts de la fe apostòlica i de la fraternitat entre cristians de diverses confessions", ha dit.

La carn ferida de tants migrants

"També tindré l'oportunitat d'acostar-me a una humanitat ferida a la carn de tants migrants a la recerca d'esperança", ha anunciat Francesc en referència a la visita al Centre d'Acollida i Identificació de Mitilene, fet que suposa la segona parada -després de la realitzada l'abril del 2016- en un camp de refugiats de l'illa grega, epicentre del drama migratori que arrasa i esquinça a Europa.

Pelegrinatge a les fonts de la fraternitat i la humanitat

En el seu videomissatge als pobles grec i xipriota del 27 de novembre passat, Francesc també va demanar que se'ls acompanyés amb una oració col·lectiva en aquest "pelegrinatge a les fonts" de la fraternitat, de les arrels europees i de la humanitat. "Aniré de nou a Lesbos, amb la convicció que les fonts de la vida en comú només tornaran a florir en la fraternitat i la integració: junts. No hi ha cap altre camí, i amb aquesta 'il·lusió' vaig cap a vosaltres", va dir.

Ecumenisme, comunió, humanitat

En presentar el viatge apostòlic dimarts a l'Oficina de Premsa del Vaticà, el cap de l'Oficina de Premsa Matteo Bruni va indicar les dues direccions importants on es mourà tota la visita papal. D'una banda, el diàleg ecumènic als països on les comunitats catòliques són minoritàries davant de la majoria ortodoxa i, per tant, la comunió de les Esglésies que viuen en llocs simbòlics per al món occidental. De l'altra, l'abraçada a persones les vides de les quals representen "la catàstrofe humanitària més gran des de la Segona Guerra Mundial", la de la migració.

Com el 2016, però de manera diferent, el Papa vol portar ajut concret a aquestes persones. Fa cinc anys, algunes famílies de refugiats van pujar a l'avió papal per ser portades a Roma i començar una nova vida. Aquesta vegada, també a causa d'una normativa més estricta i de les restriccions de Covid, s'estan estudiant corredors humanitaris –però després de la visita del Papa– per portar a Itàlia alguns refugiats que seran redistribuïts a Europa. Com va dir Bruni, la visita del Bisbe de Roma també inclourà una referència a la “ferida oberta” de la divisió de Xipre, amb l'esperança de la reunificació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.