Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) Aquest dimecres al matí el cardenal Lluís Martínez Sistach ha fet una roda de premsa per presentar les principals xifres que ja es coneixen de la propera visita del papa a Barcelona. Una de les que destaca és l’impacte mediàtic. L’estimació és de 150 milions de persones que veuran l’esdeveniment per televisió, una xifra estimada a partir de l’impacte d’altres viatges de Benet XVI i de la suma del ressò dels actes del papa i del coneixement mundial de la Sagrada Família. La xifra també respon als més de 2.000 periodistes que s’han acreditat per seguir la visita.

Algunes xifres ja estan tancades com són els 1.100 concelebrants de la missa entre cardenals, bisbes, abats i capellans, que ompliran el presbiteri del temple. Als 6.900 assistents que podran estar a l'interior, s’hi sumen les 40.000 cadires que s’instal·laran al voltant del temple per poder participar en la missa.

El coordinador diocesà de la visita, el jesuïta Enric Puig, ha explicat que no es preveu ampliar aquesta capacitat perquè ja s’està tancant la recepció de peticions: “40.000 és el topall”. Puig ha explicat que aquest espai exterior, amb pantalles que emetran la missa en directe, “ha de ser una continuació del temple” i que 300 sacerdots hi repartiran la comunió. També hi ajudaran 800 voluntaris.

Les peticions estan arribant principalment des de les parròquies de Barcelona i de resta de diòcesis catalanes. També són bastant nombrosos els grups escolars que estan demanat seguir la missa des de les places de la Sagrada Família.

Sense haver-ho sol·licitat, no es podrà accedir al voltant de la Sagrada Família. Així, es preveu que la gent que vulgui seguir espontàniament a la celebració ho faci omplint els carrers pels quals circularà el papa en el recorregut d’anada i tornada des de la seu de l’arquebisbat fins a la Sagrada Família, o també ens els carrers laterals i a l'Avinguda Gaudí on també hi haurà pantalles.

Els assistents al recinte habilitat amb cadires a l’exterior del temple podran veure el papa en la volta que farà a tot el voltant de Sagrada Família amb el papa-mòbil quan arribi i quan marxi. El cardenal Martínez Sistach, acompanyarà al papa en aquest trajecte dins del papa mòbil i podrà explicar el que es vagui trobant Benet XVI durant el recorregut.

L’accés als visitants del temple no es tancarà fins a les 14h del dissabte 6 i a partir de les 12 de la nit els metros no s’aturaran a la Sagrada Família i s’haurà de baixar a l’estació anterior o posterior. Per facilitar la mobilitat, Rodalies i FFCC faran serveis especials.

Via Laietana, Diputació i Marina

Aquest dimecres també s’ha fet públic el circuit definitiu del papa-mòbil que sortirà de la catedral, pujarà per Via Laietana i Pau Claris, seguirà per Diputació i pujarà fins a la Sagrada Família per Marina. Aquest darrer tram és on hi haurà més espai pels assistents, ja que el circuït només ocuparà dos dels vuit carrils. El cardenal Sistach ha destacat alguns punts d’aquest recorregut com els jesuïtes de Casp, i les escoles de Lestonac i dels escolapis, que junt amb les parròquies espera que animin el recorregut.

Altres dades que s’han presentat ha estat la bona acollida dels llibrets amb la catequesi sobre el papa i la Sagrada Família, del quals ja s’han repartit més de 100.000 exemplars, junt amb 120.000 punts de llibre amb una pregària. També s’estan preparant balconeres per la gent que les vulgui penjar a casa i es repartiran 50.000 banderes de benvinguda.

El cost que estan assumint el bisbat per la organització de la cerimònia i per l’edició d’aquest material, el cardenal Sistach l’ha xifrat provisionalment en uns 500.000 euros. Sistach ha dit que “confio molt en l’aportació dels fidels” i, de moment, els donatius privats ja han cobert 300.000 euros d’aquest import. Els costos del centre de premsa i de seguretat els assumeix l’administració.

Una mona pel papa

Sistach també ha ofert alguns detalls curiosos de la visita i ha mostrat la seva determinació en que sigui “una visita encarnada a casa nostra”. Per exemple, per ressaltar una tradició catalana, el Gremi de Pastissers oferirà al papa una mona de Pasqua amb la Sagrada Família feta de xocolata. I, en el dinar a l’arquebisbat, se servirà crema cremada de postres.

Benet XVI també es trobarà una catifa de flors com les de Corpus quan surti a la façana del Naixement per pronunciar l’Angelus. Alhora, s’ha implicat a diverses comunitats religioses en els elements litúrgics de la missa i les benetes del carrer Anglí estan fent les tovalles de l’altar i les de Montserrat copons de ceràmica per repartir la comunió.

D’altra banda, preguntat pel periodistes, el cardenal Sistach s’ha referit a les protestes anunciades per la visita del papa: “No tinc por perquè penso que la ciutat és molt acollidora”. Alhora, ha defensat la “llibertat d’expressió” però també el treball que moltes comunitats cristianes realitzen a Barcelona en favor dels altres: “el respecte, és el que caracteritza una societat democràtica”.

Sistach també ha recordat la vessant social de la visita i que Benet XVI “Visitant l’obra del Nen Déu es visita també totes les institucions de la diòcesi que fan un treball similar”. A tarda, davant del centre de Ronda Guinardó amb Passeig Maragall, també s'espera gent al carrer que podrà seguir amb pantalles la trobada de papa amb les famílies amb nens amb discapacitats.

,

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.