Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Lleida) El paer en cap, Àngel Ros, s’ha compromès a promoure i recuperar entre els lleidatans la figura de la Verge Blanca de l’Acadèmia Mariana com a patrona de la ciutat, un fet oblidat en les darreres dècades i que el bisbe Joan Piris va reclamar a l’homilia de l’eucaristia que va precedir el diumenge 5 d’octubre el Certamen Literari Marià. Piris va al·ludir que cada any, quan arribava la festa en honor a la Verge Blanca, motiu que els havia congregat a tots a l’Acadèmia Mariana, aflorava una devoció per aquesta advocació i pel que representava la institució que presidia, que s’esvaïa l’endemà, tot just celebrat el certamen literari marià. En aquest context, el bisbe Joan es preguntava on era aquesta devoció la resta de l’any.

L’alcalde Ros va recollir aquesta crida i, més tard, quan va intervenir en l’acte de lliurament dels premis del certamen literari, va anunciar el seu compromís de recuperar de l’oblit a la Verge de l’Acadèmia. “Haurem de predicar, perquè és el nostre deure cívic i de cristians, recordar que és la nostra patrona. Així com tothom sap que Sant Anastasi és el patró de la ciutat, hi ha una confusió sobre aquesta advocació”, va dir el paer en cap justificant l’error per la importància i tradició de la Fira de Sant Miquel, un esdeveniment que es celebra des de 1232.

El bisbe Joan va presidir la cerimònia de lliurament dels premis del Certamen Literari Marià que enguany ha estat dedicat a la Mare de Déu de les Sogues de Bellvís, patrona de la plana d’Urgell. També van assistir a l’acte l’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives; el director territorial de Governació, Jordi Curcó; l’alcalde de Bellvís, Francesc Fabregat; el president del Patronat de la Mare de Déu de les Sogues, Joaquim Salvia, i el director de l’Acadèmia Mariana, Joan Viñas.

El Paranimf es va quedar petit per acollir l’acte acadèmic en el qual va actuar com a mantenidor el lingüista bellvisenc, Sebastià Serrano. El mantenidor va parlar de la memòria episòdica, recordant com quan de petit va demanar protecció de la mare de Déu de les Sogues la vigília d’un examen per ser becat. A partir d’aquesta anècdota ha comentat com els éssers humans busquen la protecció i com la patrona de Bellvís ha estat la protectora per al poble.

Segons ha dit, els humans tenen por i necessiten protecció. Com l’acte era el lliurament de premis d’uns jocs florals, també es va referir a la poesia que “ens ha permès sobreviure i arribar a fins al dia d’avui”. I va afegir que la poesia ha conservat la memòria i les emocions dels antecessors i ha estat un mitjà transmissor del coneixement.

Durant l’acte, en què es va recordar el 152è aniversari de l’Acadèmia, es va atorgar el títol de Mestre en Gai Saber a Manuel Terrín, el guanyador de la Flor Natural del certamen, ja que és la cinquena vegada que la guanya. Després dels parlaments ha tingut lloc el concert de cloenda de la Coral Espiga d’Or de Bellvís.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.