Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) El director i realitzador de cinema Paco Arango és el guanyador de la primera edició del Premi de Cinema Espiritual de Catalunya. El premi l’ha entregat la consellera de Justícia, Ester Capella, en un acte a la Basílica de la Sagrada Família. El guardó reconeix un cineasta que s’hagi significat per la seva implicació amb la societat a través de les seves pel·lícules i es tracta d’una de les novetats de la Mostra de Cinema espiritual que s’està celebrant aquests dies.

La consellera Capella ha destacat que el premi reconeix també tota la tasca social, especialment en l’àmbit infantil, que promou Paco Arango. Un fet que encaixa amb la voluntat de la Mostra de difondre “la contribució del cinema a la convivència i el diàleg en una societat que constantment s’està repensant”.

Capellà també ha posat l’accent en que en aquesta edició de la Mostra algunes projeccions retraten esdeveniments i conflictes dels quals cal fer “memòria històrica perquè no es torni a repetir” i que el cinema pot ser una “eina per construir un futur de pau”.

En recollir el premi, Arango ha explicat que “amb el cinema intento deixar un món una mica millor”. I l’ha agraït especialment perquè “aquest tipus de premis et permeten seguir lluitant”. El director dels continguts de la mostra, Peio Sànchez, ha glossat la figura del premiat i seu compromís amb la societat: “el premi reconeix alhora al director de cinema i a un ciutadà que fa millor a la gent".

“Lo que de verdad importa”

Paco Arango va néixer a Mèxic, però de ben petit va venir a Espanya amb la seva família. Format als Estats Units, la seva filmografia compta amb títols com Maktub, que va aconseguir tres nominacions als Goya, i Lo que de verdad importa. A més, ha fet sèries de televisió d’èxit com ¡Ala...dina!

El 2005 va crear la Fundació Aladina, que té com a finalitat millorar la vida de nens i adolescents amb càncer i avui atén més de 1.500 infants. Va destinar la recaptació de la pel·lícula Maktub a finançar el Centre Matkub per a transplantaments de medul·la òssia, instal·lat a l’Hospital Niño Jesús de Madrid. Des del 2008 també forma part de la junta directiva de la Serious Fun Children’s Network, una entitat fundada per Paul Newman que facilita l’oci i l’esbarjo de nens amb malalties greus. Arango ha destinat a aquest projecte tots els beneficis de la pel·lícula Lo que de verdad importa.

El guardó del Premi de Cinema Espiritual de Catalunya és una escultura que reprodueix l’estrella de Betlem de la façana del Naixement de la Sagrada Família, ideada per Antoni Gaudí. Alhora, l’estrella és un símbol ple de sentit per a moltes religions i cultures diferents.

Esteve Camps, president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, ha donat la benvinguda a l’acte reiterant el suport de la Basílica a la Mostra. Aquest ha estat el primer acte que es realitza al claustre de la Mercè, una nova sala ubicada al costat de la façana de la Passió.

A l’acte hi ha assistit també el secretari del Govern, Victor Cullell; el director general d’Afers Religiosos, Marcel·lí Joan; i s’ha excusat la presència del cardenal Joan Josep Omella que assisteix a la reunió de la Conferència Episcopal a Madrid.

Fins el 30 de novembre

La XV Mostra de Cinema Espiritual es va iniciar el dia 15 de novembre i finalitza el 30 de novembre, amb un cartell de dinou pel·lícules i dos curtmetratges. En total, es faran setanta-dues projeccions en una quarantena de sales repartides en setze ciutats d’arreu de Catalunya.

La Mostra també arriba, per segon any consecutiu, a totes les presons catalanes, on si ha projectarat Déu meu, però què t’hem fet?, una pel·lícula triada especialment per al col·lectiu d’interns i que es presenta com una ocasió per treballar els valors i orientar-los a la reflexió. Abans de totes les projeccions es fa una presentació de la pel·lícula i, en acabar, un debat amb la participació dels interns. En l’acte de lliurament del premi, Ester Capella, de qui depèn també política penitenciaria, ha remarcat la importància d’aquestes sessions perquè “també a les presons cal garantir l’accés al lleure i a la cultura”

Des del 2014, la Direcció General d'Afers Religiosos s’encarrega de l’organització de la Mostra de Cinema Espiritual, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social La Caixa, Ágape i els Cinemes Verdi, i amb la participació d’una quarantena d’entitats, amb l’objectiu d’obrir, a través del cinema, una finestra a la realitat religiosa del nostre país i afavorir el diàleg interreligiós i la cohesió social. La Direcció General d’Afers Religiosos depèn del Departament de Justícia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.